Ionuț Apostol, manager de proiect pentru Pădurea de Mâine, povestește experiența sa de până acum și ne împărtășește perspectivele acestui an.
Care sunt noutățile proiectului Pădurea de Mâine?
A fost o toamnă plină, am străbătut peste 7.000 km pentru a verifica suprafețele înscrise în proiect. Nu e o experiență pozitivă să vezi păduri degradate, dar am trecut și prin păduri frumoase și sunt încântat că am întâlnit profesioniști remarcabili în ocoalele silvice pe care le-am vizitat.
Puține dintre terenurile înscrise nu au îndeplinit criteriile de eligibilitate și, în decembrie, colegii de la Universitatea din Suceava au aplicat procedura de selecție pentru 10 propuneri de reîmpădurire. Fiecare înscriere a fost clasificată pe baza unei metodologii publicate pe pagina proiectului, iar selecția s-a făcut pe baza unor criterii științifice.
Astfel, în primăvară, vom desfășura o serie de proiecte de reîmpădurire cu particularități diverse, de la zone recent afectate de incendii de pădure până la zone degradate cu ani sau chiar cu decenii în urmă. Beneficiarii proiectului nostru sunt, în cea mai mare parte, organizații comunitare și administrații locale.
Va fi o primăvara captivantă, cu multiple șantiere de reîmpădurire, iar în același timp de-abia aștept să văd cum dau frunzele în zona Poieni-Solca, unde am început proiectul anul trecut, în noiembrie.
Cum este finanțat proiectului?
Regenerarea pădurilor are loc, de obicei, în mod natural, fără să fie necesare intervenții externe. Când acest lucru nu este posibil, proprietarul este obligat prin lege să reîmpădurească. În mod normal, costurile de plantare sunt acoperite de fondul de conservare și regenerare înființat de administratorul și de proprietarul pădurii din veniturile obținute din vânzarea lemnului. Pădurea de Mâine se adresează cazurilor în care proprietarii de păduri nu pot plăti costul reîmpăduririi, fie pentru că nu au recoltat lemn, fie pentru că le-au fost retrocedate suprafețe cu dificultăți de regenerare.
În câteva dintre cazurile pentru această primăvară, s-au acumulat fonduri, dar nu sunt suficiente pentru reîmpădurire. În cele mai multe cazuri, însă, proprietarii nu au deloc fonduri. Există subvenții de la stat pentru împădurirea terenurilor agricole degradate, dar nu și pentru proiecte de reîmpădurire, iar Pădurea de Mâine acoperă toate costurile pentru proiectele selectate.
Având în vedere înscrierile de până acum, e clar că nu ducem lipsă de suprafețe ce trebuie reîmpădurite. Dar de îndată ce Pădurea de Mâine încheie faza de testare, cu proiectele din această primăvară, vom căuta modalități de extindere a proiectului, prin contactarea altor potențiali parteneri.
Cum stați cu voluntarii pentru plantări?
Primim tot timpul cereri de la cei care-și doresc să fie voluntari în Pădurea de Mâine și numărul lor e tot mai mare. Proiectul nu se concentrează însă pe voluntariat, deoarece zonele de plantare sunt, în general, îndepărtate, la altitudine mare și condițiile de muncă sunt destul de dure. Ori de câte ori este posibil, vom colabora cu micile comunități locale și voluntari din orașele din apropiere. Cred că este important să facem asta, deoarece îngrijirea pădurilor este mai ușoară atunci când se înțelege cât de dificilă poate fi regenerarea lor. În același timp, este o bună ocazie de a întâlni specialiști silvici de la care să învățăm că silvicultura înseamnă mult mai mult decât plantare și exploatare.