Când am început proiectul Pădurea de Mâine, am făcut-o pe deplin conștienți de importanța și impactul pe care acesta îl va avea asupra vieților noastre și, mai ales, ale generațiilor viitoare. În mod evident, acest lucru nu s-a întâmplat peste noapte, dar milionul de puieți plantați și, poate mai important de atât, campania de conștientizare și educare a populației pe care am început-o odată cu primele lucrări vor contribui în cel mai bun sens la formarea unei conștiințe modelată spre protejarea mediului înconjurător și ocrotirea naturii.

Prin „Natura ne oferă totul” dorim să atragem atenția și mai mult decât am făcut-o până acum că numai protejând și îngrijind natura putem îmbunătăți calitatea vieții pentru generațiile viitoare, dar și pentru noi înșine.


V-ați întrebat vreodată de ce simțim deseori nevoia de a ieși afară, „la o gură de aer proaspăt”? Care sunt beneficiile unei plimbări prin pădure, pe munte sau chiar în parcul din cartier? Ce fel de trucuri magice deține natura astfel încât reușește să ne facă să ne simțim atât de bine, luându-ne cu mâna parcă orice stare de disconfort? Ei bine, dacă nu știați deja, aflați că o tură sau poate chiar două (câțiva kilometri) prin desișul unei păduri sau pe aleile unui parc fac adevărate minuni pentru sănătate. Asta ca să nu mai vorbim de aerul curat de munte…

Plimbările lungi la umbra copacilor ne refac forțele și ne măresc capacitatea de muncă. Iar după cum spun publicațiile de specialitate, acest tip de activitate reduce stresul, îmbunătățește somnul și minimizează efectele depresiei. Mai mult decât atât, copacii secretă fitoncide, substanțe care ajută sistemul imunitar să combată virusurile și bacteriile. Iar în momentul când mergem la munte, deși respirația este una normală, ne oxigenăm mai intens datorită nivelului crescut de oxigen din aer. De aici și starea de bine care ne învăluie aproape instantaneu.

După cum știm, copacii absorb dioxidul de carbon care îi ajută să crească și elimină oxigenul atât de necesar nouă pentru a respira. Asta face ca aproape jumătate din masa uscată a unui copac să fie carbon. Unii copaci pot ajunge să consume în 80 de ani și 200 de kilograme de CO2.

De aici, putem trage concluzia că natura reprezintă centrul vieții noastre. Este locul de unde ne luăm aerul pe care îl respirăm și locul unde apa pe care o bem este filtrată. Este medicamentul cel mai la-ndemână pentru toată lumea: ne hrănește, ne vindecă și ne face viața mai bună. Natura ne oferă totul și, tocmai de aceea, e timpul să-i oferim ceva în schimb.

O campanie Pădurea de Mâine