Prin Programul de Dezvoltare Comunitară, Fundația Pădurea de Mâine susține proiecte și inițiative locale care pot aduce îmbunătățiri serviciilor comunitare, în special pentru copii, cu accent pe apropierea de natură. În anul 2020 au fost reabilitate grădini și parcuri ale unor instituții din județul Suceava, care să redea vitalitatea și aspectul îngrijit oazelor verzi sau micilor „păduri urbane”. Astăzi vă prezentăm parcul dendrologic al Muzeului Memorial Ciprian Porumbescu, unde două hectare au fost reamenajate cu specii valoroase.
Cânta la Stupca o vioară…
Între dealurile line care leagă Obcina Mare a Bucovinei de Podișul Sucevei, pe fostul domeniu al boierului Dimitrie Costin din satul Stupca (comuna Ciprian Porumbescu), se află o bijuterie prea puțin cunoscută: Muzeul Memorial Ciprian Porumbescu.
Dedicat memoriei compozitorului romantic – considerat întemeietorul muzicii românești moderne – Muzeul are o colecție bogată de obiecte care au aparținut lui Ciprian Porumbescu.
Parcul care înconjoară conacul din secolul al XVIII-lea a fost plantat de familia Costin. Cultivați și iubitori de natură, urmașii cronicarului Miron Costin au îngrijit comunitatea locală și au susținut dezvoltarea acesteia. Au clădit prima școală din zonă, au ridicat o fabrică și administrau cu responsabilitate pădurea din zonă.
„Parcul dendrologic al muzeului este cel mai spectaculos din întregul județ Suceava,” ne spune Aura Brădățan, Șef serviciu Case Memoriale în cadrul Muzeului Național al Bucovinei. „Familia boierului Costin a adus specii extrem de rare de pe mai multe continente. Aveam o larice absolut spectaculoasă, nuc roșu, fag roșu, arbori foarte frumoși.”
Cum e omul, așa și pomul
Vârsta și-a spus cuvântul însă, mulți dintre arborii bătrâni nu mai erau viabili, iar un atac de insecte recent a afectat mai multe exemplare de rășinoase din imediata apropiere a Muzeului.
„Pe planetă trăiesc omul, animalul și copacul,” spune Aura Brădățan. „Trebuie să împartă planeta, altfel nu se poate. Și pentru asta, trebuie să se protejeze și să se îngrijească unul pe altul. Repet, suntem extrem de recunoscători Fundației Pădurea de Mâine că ne ajută să protejăm acești arbori minunați, ca să se bucure și generațiile care vin din urmă.”
Fundația a contractat lucrări de peisagistică și amenajare a parcului, iar lucrările s-au încheiat în luna octombrie. Au fost aduși arbori tineri iar arborii bătrâni au fost curățați. În cele câteva cazuri în care amenințau siguranța clădirii sau a altor arbori mai tineri, au fost îndepărtați. Foișorul din lemn a fost recondiționat și toată instalația de iluminat a fost refăcută.
Un parc de anvergură internațională
„Parcul se potrivește perfect cu Balada lui Ciprian Porumbescu,” ne mai spune Aura Brădățan. „Cu toată aura romantică, cu poveștile de dragoste, este un cadru preferat pentru multe cupluri care aleg să se căsătorească.”
Foarte popular în anii `70-`80 ai secolului trecut, Muzeul atrage în continuare anual foarte mulți vizitatori. O mare parte dintre aceștia sunt melomani, îndrăgostiți de muzica lui Ciprian Porumbescu, veniți tocmai din Austria, Germania sau chiar Japonia – violonista Atsuko Temma a înregistrat un succes enorm cu interpretarea proprie a „Baladei pentru vioară și pian” (o puteți asculta aici).
Melomanii sunt publicul cel mai fidel, de altfel ei au continuat să vină și în condiții de pandemie.
Dar și elevii și studenții vin în număr mare să vadă muzeul – și mai ales parcul. Anual, zeci de autocare umplu parcarea din fața muzeului.
„Mulți copii și tineri fac lecții de biologie aici în fiecare an,” ne spune Aura Brădățan. „Atât de la școlile din zonă cât și de la Universitate, sau veniți cu organizații precum Cercetașii României. Pentru noi a fost mare, mare lucru că Fundația a înțeles dimensiunea, anvergura parcului și potențialul acestuia, și ne ajută să îl amenajăm și să-l punem în valoare, așa cum merită.”
Parcul Muzeului „Ciprian Porumbescu” este deschis publicului și poate fi vizitat de miercuri până duminică. Mai multe detalii despre Muzeu și programul de vizitare, aici.
Caseta tehnică – Parcul Dendrologic Ciprian Porumbescu
- 2 ha este suprafața totală pe care s-au efectuat lucrările
- 70 de arbori de diferite specii au fost plantați (molid argintiu, cedru, stejar roșu, tuia, magnolie, castan, platan, pin, tei, Ginkgo biloba, brad argintiu, arțar)
- Au fost efectuate toaletări ale arborilor și arbuștilor existenți, iar pătura erbacee și vegetația erbacee lemnoasă a fost tunsă
- A fost recondiționat foișorul
- A fost refăcut sistemul de iluminat