Prin Programul de Dezvoltare Comunitară, Fundația Pădurea de Mâine susține proiecte și inițiative locale care pot aduce îmbunătățiri serviciilor comunitare, în special pentru copii, cu accent pe apropierea de natură. În anul 2020 au fost reabilitate grădini și parcuri ale unor instituții din județul Suceava, care să redea vitalitatea și aspectul îngrijit oazelor verzi sau micilor „păduri urbane”. Astăzi vă prezentăm curțile Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Petru Rareș Fălticeni.
Când am plantat peste 6.000 de puieți de molid, brad și zadă într-o pădure din zona tampon a Parcului Național Călimani, am avut ajutoare de nădejde: 100 de elevi și cadre militare de la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi Petru Rareș din Fălticeni au participat ca voluntari la una dintre cele mai frumoase acțiuni de la începuturile programului de împădurire al Fundației Pădurea de Mâine.
Zona era dificilă, cu pante abrupte și teren accidentat, afectată de uscare și doborâturi de vânt. Nu este nevoie să explicăm de ce, dar tinerii militari și superiorii lor s-au descurcat cel mai bine pe versanți.
Iată că în 2020 a venit rândul nostru să îi ajutăm.
File de istorie
Școala de jandarmi din Fălticeni are o istorie frumoasă.
Primele structuri de jandarmerie datează de la jumătatea secolului al XIX-lea, în județul numit pe atunci „Baia”. Unitățile militare din zonă s-au distins în Războiul de Independență a României (clădirile actuale, de altfel, au fost garnizoana Regimentului 16 Dorobanți) și în cele două conflagrații mondiale din secolul trecut.
Clădirile de secol XIX sunt înconjurate de curți ample – zone de promenadă pentru elevii militari, zone de instrucție sau zone dedicate întâlnirilor cu vizitatorii.
Reorganizată după 1990 ca Centru de Instrucție pentru Jandarmi și apoi Școală Militară, instituția formează tinerii luptători care intervin cu forță și hotărâre după fiecare calamitate naturală.
Peluze „arate” de păsări
Ordonate și bine „disciplinate”, aleile și tufele ornamentale din curte au cunoscut și zile mai bune. Dar acolo unde nu au fost afectate de timp, au fost lovite de alte probleme.
„Ciorile ne-au dat mari bătăi de cap în anii trecuți, parcă au arat, efectiv,” povestește col. Ionel Postelnicu, comandantul Școlii. „Aveam mai mulți copaci foarte bătrâni pe care trebuia să îi îndepărtăm. Este o instituție pentru tineri, doream o întinerire a imaginii.”
S-a gândit atunci la Fundația Pădurea de Mâine și a întrebat dacă nu ar fi posibil să susținem lucrările de amenajare. Iar noi am acceptat cu drag!
În 2020 s-au făcut lucrări pe o suprafață de 1.500 m2. Peluza a fost renovată și fertilizată. A fost instalat și un sistem de irigație care acționează automat în funcție de umiditatea atmosferică. În completarea teilor maturi care străjuiesc aleile, au fost plantați 30 de arbori de 2-3 metri înălțime.
Povestea continuă
Lucrările vor continua și în primăvară. Sezonul propice pentru plantări sau însămânțări a trecut deja și mai rămân câteva zone care trebuie „întinerite”.
„This is only the beginning of a beautiful friendship,” râde col. Postelnicu. „Sperăm să plantăm cât mai mult împreună. Când Fundația Pădurea de Mâine va demara o nouă acțiune de plantare, noi și elevii venim cu siguranță, mai ales că noi putem accesa zone mai dificile.”
Puteți afla mai multe despre Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi Petru Rareș de pe site-ul oficial sau de pe pagina lor de Facebook.
Caseta tehnică – Școala Militară de Jandarmi Petru Rareș din Fălticeni
- 1.500 m2 este suprafața pe care s-a efectuat lucrările
- 30 de arbori de 2-3 metri înălțime din mai multe specii (arțar, catalpă, Ginkgo biloba, platan, molid argintiu)
- Renovarea și fertilizarea peluzei și instalarea unui sistem de irigație