Multe dintre terenurile pe care le reîmpădurim la Fundația Pădurea de Mâine sunt foste pășuni. În perioada comunistă au fost programe de stimulare a zootehniei care nu s-au continuat după 1990. Ulterior, o parte din acestea au fost trecute în fondul forestier național, în valurile succesive de reîmproprietăriri.

Dar oamenii și-au primit pădurile înapoi doar cu numele – terenurile erau degradate și vegetația forestieră era, în cel mai bun caz, sporadică.

Așa s-a întâmplat la Dumbrăvița, unde am ajuns anul acesta la 40 de hectare regenerate.

Așa s-a întâmplat la Târgu Ocna, stațiunea cochetă din județul Bacău, unde tocmai am finalizat o plantație de 10 hectare.

 

Încercările anterioare de regenerare a terenului din Târgu Ocna nu au avut succes

Întinse pe culmile din nordul orașului, terenurile aparțin Obștii Composesorat „Salina” din Târgu Ocna, asociația micilor proprietari de pădure locali care și-au primit înapoi terenurile deținute în interbelic de înaintași. Avuția localnicilor a fost dintotdeauna sarea și pădurea. Dar renașterea codrilor de pe dealurile obștii a fost… cu cântec.

În anii 1990 au mai fost încercări de regenerare. Dar solul erodat și sărăcit, alunecările de teren și mai ales pășunatul intensiv din zonă au afectat grav puieții.

Din loc în loc se mai pot vedea unii dintre pinii plantați cu douăzeci și mai bine de ani în urmă. Abia depășesc 20-30 cm înălțime și arată efectiv ca niște bonsai – trunchiuri scurte, torturate, cu ramuri de 1-2 cm lungime și ace plăpânde și decolorate.



Au fost ani întregi în care reprezentanții Obștii nu mai sperau că pădurea va reveni acasă.

Pentru plantația de anul acesta, s-a mers pe o schemă de împădurire care să facă mai bine față condițiilor vitrege din zonă.

Fundația Pădurea de Mâine a contractat un studiu pedostațional care a determinat cea mai bună formulă de împădurire. Plantăm 75% pin, 25% amestec de foioase (paltin de munte și frasin). Amenajamentul silvic în vigoare a trebuit modificat pentru a acomoda noua compoziție, ceea ce a întârziat puțin lucrările. Dar amestecul de specii rezistente și adaptabile are toate șansele să fie încununat de succes. Cu atât mai mult cu cât Pădurea de Mâine asigură lucrările de îngrijire până la atingerea stării de masiv. Ca de obicei 🙂

Pentru a se opri pășunatul accidental, întreaga plantație a fost înconjurată cu un gard din stâlpi de beton și plasă de sârmă. Perimetrul îngrădit are mai bine de 2,6 km lungime – include și parcela care va fi regenerată în primăvara anului viitor.

Plantările continuă în 2022 cu încă 8 hectare – și, sperăm, cu voluntari!


Pentru lucrările de pregătire a terenului și plantația efectivă a fost contractată o firmă cu experiență. „Din păcate, nici anul acesta nu a fost posibil să organizăm plantarea cu voluntari,” spune Mihai Caradaică, directorul executiv al Fundației Pădurea de Mâine. „Dar sperăm ca din primăvară să putem face acest lucru – în total, aici vor fi regenerate aproximativ 18 hectare de pădure.

Deocamdată, doar câțiva membri ai comunității care nu au putut sta deoparte s-au alăturat șantierului.

Nu poate fi ceva mai nobil decât sa plantezi copaci la umbra cărora să nu speri să te adăpostești tu,” spune Bogdan Ababei, unul dintre membrii Obștii care ne-au însoțit în teren. „Facem ceva pentru copiii noștri, pentru generația următoare. Astăzi, un munte prinde viață.

El însuși inginer silvic prin formație, Bogdan a petrecut un weekend alături de echipele Fundației pe șantier. A plantat cu drag puieții, pentru că se gândește la trecut – și la viitor. „Putem spune că aducem pădurea acasă,” spune Bogdan. „Aici am copilărit cu toții.”

Cu pași repezi, ne apropiem de obiectivul anunțat inițial, de a planta un milion de puieți. Care ar fi șansele să îl atingem în primăvară la Târgu Ocna?

Vrei să te implici și tu în regenerarea terenurilor forestiere degradate din România? Până vom da din nou startul plantărilor cu voluntari, orice donație ajută: pentru fiecare 5 lei, plantăm un puiet. Donezi 50, plantăm 10 puieți – și așa mai departe.