Darurile pădurii sunt nenumărate, iar pentru ca toți să ne putem bucura de ele avem nevoie de silvicultură responsabilă.

Pădurile ne oferă aer curat și ape limpezi și protejează biodiversitatea de care depinde marele lanț al vieții pe pământ. Dar ele ne oferă, în primul și primul rând, lemn. Cu toții apreciem mobila din lemn (plastic, anyone?!?). Unii dintre noi am (re-)descoperit confortul caselor pe structură din lemn. Lemnul se găsește în cele mai diverse și surprinzătoare obiecte cu care ne înconjurăm, de la hârtie la haine și până la medicamente sau chiar produse alimentare!

Lemnul este o alternativă sustenbilă pentru o gamă variată de produse din plastic, mai ales cele de unică folosință. Cererea pentru această resursă verde va crește mult în următorii ani.

Pentru toate acestea, lemnul trebuie recoltat, scos din pădure și prelucrat. Cum facem asta, fără a afecta funcțiile ecosistemice ale pădurii, pe care le-am menționat mai sus?

În toamnă v-am prezentat soluția noastră: podul modular din lemn.

Podul modular protejează natura

Săptămâna trecută am montat podul mobil cu numărul 3 împreună cu prietenii noștri de la Ocolul Silvic de Regim Zetea, din județul Harghita. Podul a fost instalat pe pârâul Ivó, într-un parchet cu tăieri de regenerare – o porțiune de pădure în care se recoltează o parte dintre arbori, în mod progresiv, pentru ca semințele produse de copaci să poată „coloniza” golurile create și să devină arbori maturi.

Produsele principale reprezintă cel mai valoros material lemnos, care este preluat de industria mobilei și în construcții. Dintre toate sortimentele de lemn, acestea oferă de obicei calitatea cea mai bună posibil.

Foarte important este cum scoatem acest lemn din pădure. O sarcină deloc ușoară și lipsită de complicații. Fără măsuri de protecție specială, poate deveni distructivă.

Iată de ce:

În zona de munte, dintr-o porțiune de pădure desemnată pentru aceste tăieri de regenerare (ceea ce se numește în limbaj silvic un „parchet de principale”) se extrag aproximativ 1.000 de metri cubi de lemn. Asta înseamnă că un tractor articulat forestier (TAF) cu o sarcină medie de 5 m3 trebuie să treacă prin râuri cu ape limpezi și cu o diversitate mare de specii de aproximativ 200 de ori!

Trecerea prin albie afectează malurile și viața ripariană, răscolește albia și tulbură apele – un dezastru pentru speciile sensibile de pești, amfibieni și alte animale și plante.

Silvicultura cu impact redus aduce beneficii tuturor

Pe lângă beneficiile directe aduse naturii, podurile modulare mobile înseamnă o eficiență sporită pentru lucrările silvice. TAF-urile sunt mașinării extrem de robuste, dar traversarea cursurilor de apă cu margini abrupte și stâncării poate fi dificilă și solicitantă.

Traversarea pe pod înseamnă mai puțină uzură pentru echipamentele de lucru și un consum mai mic de combustibil. Asta înseamnă o reducere consistentă a costurilor de operare a mașinilor și a emisiilor dăunătoare produse de acestea. În final, aceste economii se transformă în mai multă bunăstare pentru comunitate: de la salarii pentru oameni, la investiții durabile, taxe și impozite locale. Win-win!

Podul este produs local, folosind materiale regenerabile (cu excepția minimelor feronerii care sunt reutilizabile). Este mobil, adică poate fi mutat cu ușurință dintr-o exploatare în alta.

Inovația și transferul tehnologic pentru silvicultură prietenoasă cu mediul și eficientă pentru dezvoltarea comunităților este una dintre direcțiile principale ale noului program de finanțări nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine. Ai o idee sau cunoști pe cineva cu un proiect de silvicultură durabilă? Poți aplica până pe 31 martie!