E din nou primăvară, te-ai înscris ca voluntar la acțiunile de plantare și urmează să dai o mână de ajutor naturii. Știi deja că e important să fii punctual, odihnit și cu tot entuziasmul la tine. Și totuși mai este o listă scurtă de aspecte de bifat, pentru ca toată experiența ta să fie una memorabilă. Citește, mai jos, ghidul voluntarului isteț și bine pregătit!

Echipează-te corespunzător

Verifică prognoza meteo cu o zi înainte de eveniment și fii pregătit pentru orice. Fie soare, fie vânt sau ploaie nu uita: nu există vreme urâtă, ci doar echipament nepotrivit (și, da, iarna nu-i ca vara).

Fii pregătit pentru munca de teren. Asta înseamnă precipitații, dar și efort fizic și murdărie. Îmbracă-te comod ca să te poți mișca în voie!

Ce să ai la tine, cu titlu de recomandare:

  • cizme de cauciuc, bocanci/încălțăminte de teren impermeabilă, eventual parazăpezi,
  • haine comode, în straturi (ca să le poți da jos dacă te încălzești) și cu protecție la vânt,
  • pelerină de ploaie (musai!),
  • șapcă ori fes,
  • un rucsac în care să pui o gustare, o sticlă de apă, dezinfectant, șervețele, cremă și ochelari de soare.

Noi vom asigura o gustare hrănitoare voluntarilor noștri, dar nu se știe niciodată când ai nevoie de puțină extra-energie. Iar dacă aduci un bidon cu apă la tine și îl iei înapoi, natura îți va fi recunoscătoare.

Înainte să închizi rucsacul, nu strică să mai arunci un ochi pe pagina șantierului pentru care te-ai înscris: acolo am menționat nivelul de dificultate, atenționările speciale, și am inclus un widget cu prognoza meteo.

Indiferent dacă plantăm în oraș sau pe munte, voluntarii isteți sunt mereu bine echipați!

Fii un voluntar vigilent…

În timpul acțiunii de plantare se folosesc găleți, cazmale și alte unelte. În jur vor fi și alți oameni. Dar și gropi pentru puieți, care fie sunt săpate de dinainte, fie le vei săpa chiar tu (nu altuia, ci puietului).

Ce să faci: Fără acțiuni bruște: pentru ca nu vrei să te împiedici, să te dezechilibrezi și să cazi. Fii atent la gropi și șanțuri, dar și la cei din jurul tău, la manevrarea uneltelor, a puieților și orice altceva ar putea să îți aducă vreo vătămare. Chiar și scaieții sau spinii arbuștilor din zonă ar putea atenta la integritatea ta. Și nu ne dorim asta!

Ghidul voluntarului bine pregătit nu ar fi complet fără prevederile privind sănătatea și securitatea în muncă. Poate ar fi o idee bună să le revezi înainte de a ajunge pe șantier.

…și bine informat

Ca să ai parte de o experiență completă ca voluntar, fii atent la instrucțiunile care îți vor fi oferite. Protecția muncii și instrucțiunile de plantare propriu-zise vor fi date de specialiști. Oricât de simplu pare, ca să plantezi corect iar puieții să se prindă sănătos este nevoie de puțină tehnică.

Urmează întocmai pașii pentru a săpa groapa, pentru a plasa puietul corespunzător în groapă, pentru bătătorirea pământului și apoi verificarea întregii operațiuni.

Fii curios și pune întrebări. Află mai multe despre schema de împădurire de pe acea suprafață, în cât timp vor crește puieții, cu ce provocări se vor confrunta și ce poți face ca să te asiguri că îi vei planta așa cum trebuie, care sunt cele mai frecvente greșeli dar și care vor fi următoarele acțiuni de plantare la care poți participa.

Adevărul este că noi vedem prezența voluntarilor pe șantierele Pădurii de Mâine ca o experiență formativă sau educativă. Forța de muncă pentru plantările din programul de reîmpădurire este asigurată din resursele financiare ale Fundației. Dar credem că este foarte important pentru natură ca toți să învățăm cum anume se formează și se îngrijește o pădure!

Și, desigur, să ne simțim bine și să legăm prietenii noi!

Povestește și altora

Ai venit cu voie bună, ai ajutat natura și ai plantat. Ai învățat lucruri noi și ai avut parte de provocări. Au fost și momente memorabile, de orice fel. Spune și altora! Împărtășește prietenilor și apropiaților despre experiența ta, postează fotografii în social media cu #ajutamplantam, dă un tag Fundației (@padureademaine, pe toate rețelele) și oamenilor alături de care ai plantat și inspiră-i și pe alții să acționeze. Faptele bune merită povestite!


Ajutăm, plantăm!

P.S. Între 15 martie și 15 aprilie sărbătorim Luna Pădurii în România. Până la începutul lui mai avem deschise șantiere de plantare pentru care te poți înregistra ca voluntar.

Nu reușești să ajungi la nici unul dintre șantierele noastre de plantare? Ne poți susține fără să te coste nimic: redirecționează 3,5% din impozitul de venit către Pădurea de Mâine, iar noi ajutăm și plantăm în numele tău!