Sâmbătă, 9 aprilie, pe șantierul de plantare din Dumbrăvița (jud. Brașov), Fundația Pădurea de Mâine a anunțat atingerea obiectivului de un milion de puieți plantați. 

Alături de peste 200 de voluntari, Fundația Pădurea de Mâine a revenit în comuna Dumbrăvița pentru a cincea oară. Suprafața plantată în comuna brașoveană a mai crescut anul acesta cu trei hectare: între 2018-2022 au fost plantate în total 43 ha cu peste 215.000 de puieți de gorun, frasin și paltin de munte.

Plantarea este o bornă importantă în istoria Fundației.

Lansată în 2017 ca inițiativă de reîmpădurire a suprafețelor din fond forestier cu dificultăți de regenerare, cu obiectivul de a planta un milion de puieți, Pădurea de Mâine s-a transformat în Fundație în 2019. După 41 de șantiere de plantare încheiate în zece județe din țară, obiectivul inițial a fost atins în acest weekend, în județul Brașov.

„Cu mare încântare vă anunț că astăzi, la Dumbrăvița, am atins obiectivul de 1.000.000 de puieți pe care Pădurea de Mâine și l-a propus încă de la început,” a declarat Mihail Caradaică, directorul executiv al Fundației Pădurea de Mâine. „Această reușită a fost posibilă datorită voluntarilor, partenerilor Fundației, specialiștilor silvici din mediul universitar și din teren, și a tuturor celor care au crezut în noi și ne-au susținut de-a lungul anilor.”

La activitatea de sâmbătă au participat voluntari din Comuna Dumbrăvița, copii și profesori de la Forest School Brașov, angajați ai fabricilor Hutchinson din Brașov și HS Timber Productions din Reci, și numeroși iubitori de natură înregistrați ca voluntari ai Fundației.



Toți puieții vor fi îngrijiți până la instalarea stării de masiv

Programul de reîmpădurire al Fundației Pădurea de Mâine este dezvoltat în parteneriat cu Asociația Administratorilor de Păduri și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, cu susținerea financiară a HS Timber Group.

Programul a fost conceput ca răspuns al nevoii urgente de reîmpădurire a suprafețelor de fond forestier aflate în proprietate privată sau a administrațiilor locale care prezintă dificultăți de regenerare.

În pădurile administrate de ocoalele silvice private se derulează anual lucrări de regenerare artificială pe suprafețe ce însumează circa patru mii de hectare,” a explicat Dorel Fechete, directorul executiv al Asociației Administratorilor de Păduri (AAP). „Am lansat Pădurea de Mâine pentru a ne adresa situațiilor speciale în care proprietarii nu au, din diverse cauze, capacitatea să realizeze lucrările de refacere a pădurilor deținute, pentru că nu există mecanisme financiare dedicate acestora.

Asociația Administratorilor de Păduri întrunește 111 ocoale silvice de regim, care administrează 1,4 milioane de hectare de fond forestier (22% din suprafața țării).

Selecția suprafețelor și documentația tehnică pentru împăduriri a fost coordonată de specialiștii Facultății de Silvicultură de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Plantările au urmărit restabilirea tipului natural pădure din zonă și sunt urmate de cel puțin trei ani de îngrijire specifică, până la instalarea stării de masiv – până ce pădurea se poate dezvolta fără ajutorul oamenilor.

Cred că dacă dorim să schimbăm ceva și stă în puterea noastră, nu doar că ar trebui să o facem, ci suntem obligați să o facem,” a declarat Ciprian Palaghianu, decanul Facultății de Silvicultură a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. „Asta înseamnă responsabilitate și de undeva trebuie să pornim. Și ce început poate fi mai bun decât plantarea unor puieți, noi vieți ce vor forma viitoarele păduri. Este datoria noastră față de pădurea de azi și generația de mâine.”

Fundația Pădurea de Mâine continuă programele pentru silvicultură durabilă

Prin programele sale, Fundația Pădurea de Mâine continuă acțiunile de reîmpădurire și de promovare a silviculturii responsabile. „Din povestea primului milion de puieți plantați fac parte mii de persoane care au lăsat o amprentă pozitivă asupra mediului,” spune Mihail Caradaică. „Este o mare onoare și o responsabilitate enormă pentru noi să scriem următorul capitol al acestei povești. Nu ne oprim aici, ajutăm și plantăm acolo unde este mai mare nevoie!

Mulțumim mult partenerilor evenimentului, care ne-au ajutat să asigurăm energia necesară voluntarilor noștri: Cafeteca Magnolia, apa minerală Zizin și Brainia – apa cu vitamine.


Vezi mai multe fotografii pe pagina noastră de Facebook / Vrei să vii și tu la o plantare? Înregistrează-te acum!

Până pe 25 mai ne poți susține fără să te coste nimic: redirecționează 3,5% din impozitul de venit către Pădurea de Mâine, iar noi ajutăm și plantăm în numele tău!