Pădurea de Mâine a reîmpădurit 7 ha la Vlăhița/Szentegyháza (jud. Harghita). La acțiunea de plantare de pe 7 mai a participat un număr impresionant de voluntari – peste 350 de persoane, de toate vârstele.

Pe versanții abrupți ai munților Harghita-Mădăraș, la doar câțiva kilometri distanță de centrul orașului Vlăhița, pădurile de rășinoase se întind cât vezi cu ochii – punctate din loc în loc de goluri întinse, cu vestigii ale doborâturilor de vânt din vremuri recente.

Pădurile au ajuns așa „cu ajutorul vântului și oamenilor,” ne explică Molnár Tibor de la Asociația Composesorat Vlăhița, asociația micilor proprietari de pădure care încearcă să-și refacă fondul forestier.

Ca multe orașe mici din țară, Vlăhița a suferit de pe urma tranziției.

Dezindustrializarea a lăsat oamenii fără surse de venit, așa că mulți s-au îndreptat spre pădurile din zonă, fără să ia seama la regulile de gestionare durabilă. Tăierile ilegale, înmulțirea dăunătorilor (gândaci de scoarță) din cauza încălzirii globale și furtunile puternice (în 1995, 2016, 2017) au lăsat răni adânci.

Până la urmă oamenii și-au dat seama că nu se mai poate așa și că trebuie să-și salveze pădurile. Ca întotdeauna, puterea stă în unire și solidaritate – așa că au constituit Asociația Composesorat Vlăhița, care să păzească, să îngrijească și să refacă pădurile.

Am început în urmă cu 6-7 ani înregistrarea și înființarea Asociației. A durat câțiva ani până am înregistrat și adunat proprietarii, apoi ne-am apucat de lucru,” continuă explicațiile Molnár Tibor. „Cele mai importante au fost plantările. Mulțumim Fundației Pădurea de Mâine, care ne-a sprijinit enorm pentru împădurire. Proprietarii nu au primit ajutor din partea autorităților, numai de la asociații non-guvernamentale.



Intermezzo: Fili la 40 de ani

Șantierul de plantare s-a nimerit într-un moment de mare sărbătoare pentru comunitate – aniversarea a 40 de ani a Filarmonicii Copiilor, „Fili”, cum îi spun toți prietenii. Înființată în 1982 de profesorul Haáz Sándor, „Fili” este o impresionantă micro-comunitate de iubitori ai muzicii: corul numără nu mai puțin de 100 de persoane, iar în orchestră cântă 40 de instrumentiști.

Mai remarcabilă este însă longevitatea Fili – timp de patru decenii, neîntrerupt, generație după generație au performat sub bagheta profesorului Haáz.

Pentru a marca cei patruzeci de ani de activitate Fili au fost organizate concerte la care au participat toate generațiile. Iar acțiunea de plantare de sâmbătă, 7 mai, a fost inclusă pe afișul oficial al sărbătorilor.

Comunitatea din Vlăhița demonstrează prin viața sa muzicală valorile solidarității între generații, a perseverenței și continuității,” spune Mihail Caradaică, directorul executiv al Fundației. „Aceste valori sunt extrem de importante pentru Fundația Pădurea de Mâine. Ne bucurăm nespus că am putut să contribuim la această sărbătoare a comunității!”

În ciuda ploii și a terenului accidentat pe care s-a făcut plantarea, peste 350 de copii, adulți și seniori, din România și de peste hotare, au ajutat și plantat 10.000 de puieți de molid, larice și paltin de munte.

Oamenii au înțeles că așa nu se mai poate și acum au întors roata și fac să fie mai bine, să fie un viitor mai bun,” ne-a spus Ülkei Erika, secretarul general al consiliului local. „Sunt foarte mândră de comunitatea mea!

Fundația Pădurea de Mâine a plantat un milion de puieți

Prin programul de reîmpădurire, Fundației Pădurea de Mâine a plantat peste un milion de puieți între 2017 și 2022 în zece județe ale țării. Programul a fost dezvoltat în parteneriat cu Asociația Administratorilor de Păduri și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava ca răspuns al nevoii urgente de reîmpădurire a suprafețelor de fond forestier aflate în proprietate privată sau a administrațiilor locale care prezintă dificultăți de regenerare. Susținerea financiară a fost asigurată de HS Timber Group.

În județul Harghita, Fundația Pădurea de Mâine a plantat până anul trecut peste 160.000 de puieți pe o suprafață de peste 45 de hectare. În 2022, Fundația a revenit cu alte cinci șantiere de plantare – la Vlăhița (7 ha), Toplița (două șantiere, 5,9 ha) și Suseni (două șantiere, 12,8 ha) – în total, peste 90.000 de puieți.

Plantările au urmărit restabilirea tipului natural pădure din zonă și sunt urmate de cel puțin trei ani de îngrijire specifică, până la instalarea stării de masiv – până ce pădurea se poate dezvolta fără ajutorul oamenilor.


Vezi mai multe fotografii pe pagina noastră de Facebook / Vrei să susții și tu programul de reîmpădurire? Implică-te!

Până pe 25 mai ne poți susține fără să te coste nimic: redirecționează 3,5% din impozitul de venit către Pădurea de Mâine, iar noi ajutăm și plantăm în numele tău!