Primele semințe ale Școlilor de Pădure au fost sădite într-un weekend de noiembrie: trei zile pline-pline în care 22 de beneficiari (profesori, educatori, facilitatori de activități din ONG și alte organizații) au parcurs mai multe ateliere care să îi ajute să organizeze activități cu copii și tineri în mijlocul naturii.
Școala de Pădure este conceptul prin care încercăm să ducem educația de mediu la un alt nivel – să oferim inspirație, abilități și cunoștințe tuturor celor care iubesc pădurea și doresc să o împărtășească celor din comunitatea din care fac parte.
Intenția noastră este să creăm o rețea de Școli de Pădure în toate regiunile țării, care să descopere și să exploreze păduri locale împreună cu cei mici și cu cei mari, și să colaboreze la idei, tehnici, jocuri și materiale care pot produce experiențe memorabile și un atașament durabil față de natură și biodiversitate.
Atelierele s-au desfășurat în clasă și în pădure și au explorat teme de ecologie și biologie, silvicultură, dezvoltare durabilă și pedagogie.
În pădure, pe urmele lupilor și urșilor
Exercițiile și jocurile explicate în prima zi au fost puse în practică în timpul unei vizite de o zi întreagă într-o pădure magică din zona Izvoare/Ivó (jud. Harghita).
Cum experimentăm pădurea, cum facem o „baie de pădure,” ce tehnici ne ajută să descoperim biodiversitatea zonei (nu că ar fi fost greu – urmele carnivorelor mari și ale cervidelor erau la tot pasul), ce înseamnă silvicultură durabilă?
Arborii remarcabili – unii dintre cei mai bătrâni și maiestuoși ulmi din Carpații Orientali pe care i-am văzut – și viața care fremăta pe ramurile înalte sau în litiera de frunze, în ciuda temperaturilor aproape de îngheț, ne-au oferit toate răspunsurile.
„Am vizitat în apropiere o pădure foarte aproape de stadiul unei păduri virgine, tipică pentru zona munților Carpați,” explică Tibor Kádár, managerul proiectului. „Integrăm activitățile indoor și outdoor pentru ca viitorii formatori să fie capabili să conceapă și să deruleze programe individuale, setate pe nevoile fiecărei grupe de vârstă, a fiecărei zone geografice, atât în clasă cât și în pădure.”
După feedback-ul primit, suntem pe drumul cel bun!
Iubitori ai pădurilor din toate domeniile, uniți-vă!
„Cel mai mișto în cursul acesta a fost că ne-am întâlnit din foarte multe domenii,” spune Kinga Cîmpan (Societatea Ornitologică Română). „Atât silvicultori, cât și pedagogi, profesori, profesori de universitate și de gimnaziu, educatori, învățători, eu și alții de la ONG-uri. Am fost foarte important să vedem punctul de vedere al fiecăruia din domeniul din care vine. Și am pus niște lucruri cap la cap ca să vedem percepțiile. Într-un final probabil se rezumă la același numitor comun, de iubire în primul rând și de protecție a naturii care este lângă noi.”
Schimbul acesta de experiențe a fost util pentru toată lumea. Paul Paicu și Melinda Szábo-Sandi de la Tornator sunt ingineri silvici și lucrează destul de mult cu copiii. Compania a amenajat poteci tematice prin pădurile pe care le administrează în județele Bacău și Dâmbovița, iar Paul și Melinda îi însoțesc pe cei mici, îi învață cum să observe pădurea și le explică ce văd. „Mă bucur foarte mult că la acest curs au luat parte și cadre didactice și am putut să învățăm foarte multe lucruri utile despre cum să interacționăm cu grupurile de copii,” spune Paul. „Copiii sunt și grupul țintă la care ne-am gândit atunci când a luat naștere proiectul potecilor tematice. Avem din ce în ce mai mulți vizitatori și vom folosi toate cunoștințele pe partea de conștientizare.”
Creștem Școli de Pădure și în 2023!
Începând din primăvara anului 2023, vom organiza mai multe astfel de cursuri, în mai multe zone din țară. Pentru cei interesați, vom anunța din timp, pe toate canalele noastre social media și în buletinul nostru informativ.
Ajută-ne să dezvoltăm proiectele noastre de educație: susține-ne cu o mică donație!