Cine cunoaște cel mai bine nevoile unei comunități – și ale pădurilor comunității – decât oamenii locului? Prin programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine am căutat actori comunitari implicați și cu inițiativă, care pot aduce schimbarea durabilă de care pădurea are atâta nevoie.
În județul Harghita, unul dintre cele mai împădurite din țară, am găsit prieteni noi în comuna Mihăileni (Csikszentmihály).
De mai bine de 15 ani, Asociația Composesorală Văcărești îngrijește pădurile comunei (aproximativ 260 ha). Sunt bine ancorați în comunitate și caută mereu idei pentru oameni și pentru natură: de exemplu, pentru a valorifica produsele pădurii – fructele, în principal – au început să fabrice sucuri și dulcețuri, naturale și gustoase. Asta înseamnă venituri mai mari, care se pot întoarce în activitățile de îngrijire a pădurii, dar și locuri de muncă și bunăstare pentru comunitate. Este acel gen de idee simplă dar care, în timp, produce schimbări mari.
Proiectul „Plantăm fapta bună”, cu care au aplicat la programul nostru de granturi, pleacă tot de la ideea simplă ca educația tinerilor este una dintre cele mai eficiente modalități de a îngriji pădurea, acum și în viitor.
Educație integrată – la clasă și în pădure
Proiectul include activități de educație tradiționale, la clasă, dar și sesiuni de învățare în natură. Pentru asta, Asociația va realiza materiale multimedia (filme de animație, pe care abia așteptăm să le vedem) și va amenaja un traseu forestier pe care să-l parcurgă cei mici (și cei mari). Este o modalitate deosebit de eficientă de învățare, încă prea puțin utilizată în țară, dar cu câteva exemple notabile cum sunt potecile tematice realizate de cei de la Tornator.
Și, pentru că nici o școală de pădure nu este completă fără exercițiul plantărilor, în cadrul proiectului vor fi plantați 10.000 de puieți de stejar și molid care vor regenera o suprafață afectată de doborâturi de vânt. Primii 500 de puieți au fost plantați deja, urmează restul la primăvară.
Este primul nostru experiment cu puieți containerizați și cu protecții tubulare, biodegradabile: pentru a apăra puieții de ronțăitul cervidelor și iepurilor, îi învelim cu o „cămașă” din bioplastic. Aceasta este rezistentă la radiația UV, poate fi refolosită după ce puietul a crescut suficient, și se descompune natural după aproximativ 7-8 ani.
„Proiectul Composesoratului Văcărești este un frumos exemplu de educație de mediu, care integrează activități diverse și antrenează toate competențele și abilitățile,” spune Mihail Caradaică, directorul executiv al Fundației Pădurea de Mâine. „Suntem încântați de ideea unui traseu tematic în pădure, este probabil cea mai bună metodă de a învăță despre arbori, biodiversitate și silvicultură durabilă. Ne bucurăm să le fim alături și abia așteptăm să le dăm o mână de ajutor și la plantări!”
Proiectul „Plantăm Fapta Bună” are o durată de implementare de 12 luni și o valoare totală de 292.154 lei, din care 240.598 lei reprezintă finanțarea din partea Fundației Pădurea de Mâine. Cofinanțarea este asigurată de Asociația Composesorală Văcărești.
Ajută-ne să descoperim pe cei care pot face minuni în comunitatea lor și să le susținem proiectele: fă o mică donație.