Pe 25 martie am marcat câteva premiere: prima noastră plantare alături de partenerii noștri de la Color Metal; prima plantare din județul Timiș, pe raza ocolului silvic Făget; prima plantare din noul nostru proiect: păduri pentru biodiversitate.

Prima noastră food forest

Toate au avut loc într-o minunată pădure de cvercinee – un amestec de cer (Quercus cerris) și gârniță (Quercus frainetto), specii iubitoare de căldură și soare, mai puțin întâlnite în Transilvania și aproape deloc în Moldova.

O pădure foarte valoroasă și bine îngrijită, care acum a fost „înnobilată” (ne spune dl. ing. Alexandru Pongracz, șeful ocolului silvic) cu castan comestibil (Castanea sativa) și alun turcesc (Corylus colurna). Plantațiile acestea de tip food forest oferă hrană pentru multiple specii de animale, susțin un plus de biodiversitate și întăresc reziliența climatică a pădurilor.

„Schimbările climatice ne afectează pe toți cei care depindem de păduri, oameni, animale și plante deopotrivă,” explică Mihail Caradaică, directorul executiv al Fundației Pădurea de Mâine. „De aceea este cu atât mai important să ne susținem unii pe alții și să ne protejăm de efectele încălzirii globale, iar o plantație de tip food forest este modul nostru de a ne asigura că vom avea o pădure sănătoasă, bogată și divers.”

Am avut alături de noi peste 60 de voluntari din cadrul companiei Color Metal și studenți ai Universității Politehnice Timișoara, membri ai echipei UPT Racing Team, care au plantat 300 de puieți de castan și 100 de puieți de alun în timp record!

„Suntem la a treia activitate de acest gen – am mai avut două plantări în zona Odorheiu Secuiesc,” explică Árpád Godra, CEO Color Metal. „Proiectul se mulează perfect pe principiul nostru de a avea idei globale si de a acționa local. Avem o reprezentanță și în jud. Timiș și a fost o idee naturală, normală să ne implicăm și aici. Este mica noastră contribuție la acest mare proiect și la această necesitate enormă, de a contribui la continuitatea pădurilor.”

Dar amprenta verde a micii păduri nutritive – food forest – este însă mai mare decât numărul puieților.

De ce plantăm păduri nutritive?

Roadele lor vor hrăni mamifere și păsări cu un impact pozitiv major asupra ecosistemului forestier. Aceste animale sunt mici „silvicultori involuntari,” patrupezi sau înaripați, care modelează structura unei păduri, favorizează dezvoltarea anumitor specii de arbori și inhibă altele, plimbă semințe și spori în diferite zone, reglează populațiile de nevertebrate și vertebrate și pot servi drept hrană carnivorelor mari.

Studiile științifice recente arată, de exemplu, că o populație sănătoasă de mistreți conduce la o biodiversitate net crescută pe termen lung și la un ecosistem forestier mai sănătos și mai productiv, capabil să-și îndeplinească mult mai bine funcțiile ecologice, sociale și economice. Așa că le oferim castane și alune, pe lângă ghinda cerilor și gârnițelor din pădurea de la Făget!

De aceea, pentru silvicultură durabilă, îmbogățirea pădurilor administrate cu arbori fructiferi ar putea deveni o soluție esențială în contextul schimbărilor climatice.

După cum puteți vedea în imagini, puieții au fost protejați cu apărătoare tubulare – instrumente speciale de uz forestier, care apără puieții de animale care se hrănesc cu muguri și lăstari (în special cervide), precum și de speciile vegetale copleșitoare (zmeură, mur, pătura erbacee).

În plus, acestea stimulează creșterea în înălțime a puieților, astfel încât dezvoltarea lor este accelerată.

Apărătoarele sunt create dintr-un bioplastic (un polimer bazat pe celuloză din plante), așa că sunt 100% biodegradabile. Dar noi am testat și un concept propriu, realizat din lemn de plop. Pentru că ne place inovația în silvicultură așa de mult!

Mulțumim încă o dată partenerilor noștri de la Color Metal, care au făcut posibil această plantare, voluntarilor UPT Racing Team și gazdelor noastre de la O.S. Făget!


Susține și tu plantațiile pentru biodiversitate ale Pădurii de Mâine: până pe 25 mai poți redirecționa gratuit 3,5% din impozitul pe venit aferent anului trecut – sau poți face o mică donație pe site!