Combinația dintre lucrările temeinice de pregătire a terenului (scarificat, arat, discuit) și trei zile de ploaie? Unul dintre cele mai memorabile șantiere de plantare de la înființarea Pădurii de Mâine și până astăzi!

S-a întâmplat pe 1 aprilie și nu, nu a fost o glumă.

Pădurea de Mâine crește pe 46 de hectare la Dumbrăvița

Cea mai lungă poveste pe care o scriem la Pădurea de Mâine are loc în comuna Dumbrăvița din județul Brașov.

De șase ani plantăm pe terenurile comunei, defrișate la jumătatea secolului trecut pentru a face loc pășunilor. Aici am sărbătorit primul milion de puieți plantați, în 2022, iar anul acesta am continuat cu încă 3 hectare. În total sunt peste 230.000 de arbori tineri.

„Speciile alese pentru acest areal sunt gorun, frasin și paltin de munte, specii adaptate zonei de deal înalt, de aceea evoluția este foarte bună,” spune Mihail Caradaică, directorul executiv al Fundației. „În următorii ani așteptăm să vedem o pădure frumoasă, să vedem că am lăsat ceva în urma noastră!”

Plantarea a venit într-un moment propice – o iarnă cu o pătură generoasă de zăpadă pe final, cu temperaturi ideale și suficientă apă în sol pentru ca puieții să aibă un start excelent. Ca și pe celelalte plantații de la Dumbrăvița, lucrările de îngrijire vor continua până la atingerea stării de masiv, când arborii sunt suficient de puternici pentru a rezista fără ajutorul omului.

Murdărirea este bună 🙂

După un ultim val de ger la sfârșitul lui martie, în săptămâna dinaintea plantării a plouat aproape non-stop. În ciuda vremii umede, care a făcut imposibilă apropierea de parcelele plantate anul acesta cu mașinile, la acțiune au participat peste 150 de voluntari.

Am lăsat cu toții mașinile la baza dealului care părea să se prelingă și, după o cafea fierbinte și ceva dulce pentru energie, am pornit încărcați cu unelte, cale de aproape jumătate de oră, unde ne așteptau puieții.

Ca de obicei, cei mai încântați au fost copiii, molipsitori cu energia lor debordantă și curajul de a arăta tuturor adulților că… murdărirea este bună!

Bună pentru natură, bună pentru suflet, bună pentru toti – pentru că munca noastră și a silvicultorilor înseamnă contact direct cu pământul din care răsare pădurea de mâine.

Echipa Hutchinson
Elevii Liceului Silvic Brașov

Prieteni vechi, prieteni noi

Alături de noi, ca de obicei, partenerii strategici de la HS Timber au venit pentru a șasea oară pe terenurile de la Dumbrăvița. „Am venit cu toții ca să susținem acest proiect,” a spus Adrian Radu, directorul fabricii HS Timber din Reci. „E ceva minunat și sperăm ca și copiii noștri să beneficieze de ceea ce realizăm astăzi.”

Dar acțiunile de împădurire și reîmpădurire ale Pădurii de Mâine atrag an de an tot mai mulți prieteni, dornici să ajute pădurile să renască. Anul acesta au revenit voluntarii de la fabrica Hutchinson din Cristian împreună cu membrii Asociației Sf. Nicolae, iar câteva zeci de elevi ai Liceului Tehnic Silvic „Dr. N. Rucăreanu” Brașov au avut parte de o experiență practică alături de profesorii îndrumători: sunt viitorii silvicultori ai țării și ne-au arătat că pădurile sunt pe mâini foarte bune!

„Ne bucurăm să ne alăturăm campaniei Pădurea de Mâine, este al doilea an pentru noi,” a spus Raul Găitan, de la Hutchinson, care a venit însoțit de zeci de voluntari ai companiei. „Ne bucurăm să vedem cum cresc păduri și să participăm activ la creșterea lor și ne dorim să participăm și la anul, sau poate chiar anul acesta, dacă ne mai invitați!”

Le mulțumim pentru susținere și prietenilor de la Cafeteca Magnolia, Zizin și Brainia, care au asigurat băuturi calde și gustări delicioase pentru voluntari.


Vrei să participi la plantările Pădurii de Mâine? Devino voluntar!
Devino voluntar

Vrei să ne susții activitățile de la distanță? Donează pentru Pădurea de Mâine, iar noi plantăm în numele tău!
Donează



Mai multe fotografii, pe pagina noastră de Facebook!