Ediția din 2023 a Comunităților Pădurii de Mâine, programul de granturi nerambursabile pentru dezvoltarea comunităților din zonele forestiere ale României, a trecut de etapa selecției.

La apelul de anul acesta au răspuns 14 organizații, care au depus proiecte pentru toate domeniile prioritare de finanțare ale programului – Educație și conștientizare; Economie socială; Cercetare, inovare și transfer tehnologic; Creșterea suprafețelor împădurite și Decarbonizare. Bugetele totale solicitate prin aceste proiecte au depășit 1,5 milioane de lei.

Comisia de evaluatori independenți a avut o sarcină dificilă și le mulțumim că ne-au ajutat să alegem proiectele cu impactul cel mai durabil!

Este al doilea an în care oferim finanțări actorilor comunitari și ne bucurăm să vedem deja impactul primelor proiecte finanțate,” spune Mihail Caradaică, directorul executiv al Fundației Pădurea de Mâine. „Convingerea noastră este că organizațiile locale înțeleg cel mai bine nevoile comunității din care provin și vin cu cele mai bune idei pentru dezvoltare sustenabilă. Și în această rundă am avut proiecte inovatoare și o abordare pragmatică, țintită pe soluții concrete care pot schimba în bine starea pădurilor și bunăstarea comunităților. Felicitări tuturor câștigătorilor și mult succes în implementarea proiectelor!

Finanțări nerambursabile de peste 538.000 de lei acordate în această rundă

Poteca tematică „Smart Escape” în comuna Merei (jud. Buzău) – Chemicaltrans SRL

Proiectul vizează dezvoltarea turismului ecologic și științific în comunitatea forestieră din nordul județului Buzău – mai exact, este o dezvoltare frumoasă a unui proiect admis în runda anterioară de finanțare. Prin proiect se va amenaja complet o potecă tematică, iar de-a lungul acesteia  se vor amplasa panouri informative (protejarea mediului, biodiversitate, faună, plante, etc). Poteca tematică a obținut un grant nerambursabil de 148.070 lei pentru o valoare totală a proiectului de 221.000 lei.

Amprenta verde: plantări și educație de mediu – Fundația Comunitară Odorheiu Secuiesc

„Amprenta verde” este un frumos proiect de educație și conștientizare, care include nu mai puțin de 18 programe de educație ecologică cu focus pe păduri, plantări de arbori (puieți de castan comestibil) și plimbări participative în pădurile din zona Harghitei. Piesa de rezistență – un concert simfonic într-o „catedrală verde”! Suma solicitată este de 139.225 lei, iar valoarea totală a proiectului este de 169.225 lei.

Pădurea copiilor de mâine: educație – Fundația Leul Albastru

Fundația Leul Albastru din Pitești a câștigat un grant pentru un proiect inedit, care aduce tehnologia în zona de cunoaștere, protecție și administrare a pădurilor: proiectul va include educație și conștientizare cu ajutorul tehnologiilor VR (realitate virtuală), traininguri de utilizare a dronelor pentru silvicultură și alte activități cu potențial educațional enorm. Suma solicitată este de 142.050 lei, iar valoarea totală a proiectului este de 239.050 lei.

Monitorizare participativă a calității și biodiversității forestiere în munții Apuseni – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Profesorii de la Facultatea de Biologie (UBB) propun un protocol de monitorizare suplimentar pentru evaluarea sănătății și biodiversității pădurilor, pe lângă criteriile utilizate de obicei în silvicultură. Protocolul se bazează pe mușchi și licheni, indicatori pentru mai multe calități ce se evaluează în cadrul ecosistemelor, și va fi testat în păduri din patrimoniul Primăriei Cluj-Napoca și Parcului Natural Munții Apuseni cu ajutorul unor echipe mixte (specialiști și oameni din comunitate). Suma solicitată este de 108.700 lei, iar valoarea totală a proiectului este de 122.700 lei.

Procesul verbal al comisiei de evaluare poate fi descărcat de aici (.pdf). Contractarea proiectelor va începe în curând, iar implementarea se va desfășura potrivit calendarului acceptat.

Despre Comunitățile Pădurii de Mâine

Programul Comunitățile Pădurii de Mâine se adresează actorilor comunitari din zonele împădurite ale României – proprietarilor sau administratorilor de păduri (și asociațiilor acestora), UAT-urilor, ONG-urilor cu preocupări de management sustenabil al pădurilor, de conservare a naturii și managementul ariilor protejate, ONG-urilor cu misiune socială, întreprinderilor sociale și instituțiilor de educație.

Programul se va desfășura între 2022-2031, în limita resurselor financiare disponibile. Domeniile prioritare de finanțare vor fi definite pentru fiecare ciclu anual de finanțare, dar trebuie să urmărească obiectivele specifice ale programului.

Informații complete pe pagina dedicată: www.padureademaine.ro/comunitati


Susține și tu programele Pădurii de Mâine!

Donatorii noștri au plantat anul acesta peste 1.200 de puieți: la fiecare 10 lei donați, noi plantăm un puiet. Dacă donezi 50 de lei, plantăm 5 puieți. Dacă donezi 100 de lei, plantăm 10 – și tot așa! Susține și tu programul nostru de reîmpădurire: fă o donație online folosind butonul de mai jos!

Donează