Desfășurată pe 18 octombrie în Aula Magna Petre S. Aurelian a Universității de Științe agricole și Medicină Veterinară din București, conferința Sistemele agrosilvice: prezent și perspective a fost un eveniment menit să deschidă un dialog amplu între autorități, societatea civilă, mediul academic și companiile cu activități în agricultură și silvicultură pe o temă de maxim interes în contextul schimbărilor climatice.

Ce sunt sistemele agrosilvice și de ce contează

Sistemele agrosilvice (asocierea speciilor forestiere cu speciile agricole sau cu animalele, pe aceeași unitate de suprafață, pentru a obține anumite beneficii – protecția culturilor agricole și animalelor, stabilizarea solului și purificarea apelor, creșterea productivității, recoltarea de lemn și produse forestiere etc.) sunt o practică milenară, dar un concept studiat și aplicat sistematic relativ recent.

În țara noastră, primele studii sistematice ale sistemelor agrosilvice au apărut în anii 2000, dar în timp ce la nivel european sunt cultivate peste 8 milioane de hectare în sistem agrosilvic (potrivit EURAF), în România s-au făcut pași mici în afara contextelor academice și de cercetare.

În contextul schimbărilor climatice, importanța sistemelor agrosilvice nu poate fi subliniată cu suficientă tărie.

Așa cum arată un raport recent al Curții de Conturi a României, efectele încălzirii globale asupra solurilor și implicit a capacității țării noastre de a-și produce singură hrana sunt devastatoare: peste 10,5 milioane de ha de teren au un risc foarte ridicat de degradare prin aridizare și posibilă deșertificare.

În primăvara anului 2023, Fundația Pădurea de Mâine a demarat un nou studiu, coordonat de Ș.L. dr. ing. Mihai Enescu (USAMV – Silvicultură) cu o dublă finalitate: oferirea unor soluții concrete fermierilor români interesați de subiect și de noi ipoteze de cercetare mediului academic. Aflați mai multe despre proiect.

Prezentările în cadrul conferinței pot fi descărcate mai jos

Dr. ing. Elena Mihăilă (USAMV – Silvicultură): Evoluția sistemelor agrosilvice în România

Prof. Dr. Florin Stănică (USAMV): Perdelele de protecție și gardurile mixte în pomicultură

Secretar de Stat ing. Ionuț Sorin Banciu (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor): Cum împădurim terenurile agricole și marile orașe?

Ing. Eleodor-Olavi Nițescu (Director general adjunct, RNP – Romsilva): Perdele forestiere: de la deziderat la realizări pe autostrada A2

Ș.L. Dr. ing. Ruben Budău (Universitatea din Oradea): Arbuști fructiferi cu potențial de valorificare socio-economică în contextul actual al programelor naționale de împăduriri

Dr. Ing. Teodor Marușca (ASAS „Gheorghe Ionescu-Șișești”): Sistemele agrosilvopastorale și schimbările climatice

Lect. Dr. Mihail Caradaică (SNSPA / Fundația Pădurea de Mâine): Sisteme agrosilvice și adaptarea la schimbările climatice

Mulțumim Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Facultăților de Agricultură și Silvicultură pentru susținerea evenimentului, speakerilor care au avut prezentări deosebit de interesante și tuturor participanților din sală pentru discuții și interes. Revenim în curând cu noi vești despre programul de sisteme agrosilvice!

Doriți să vă ținem la curent cu evoluția programului de agrosilvicultură? Abonați-vă la buletinul informativ al Fundației Pădurea de Mâine folosind formularul de contact!