A doua conferință din cadrul proiectului de cercetare în sisteme agrosilvice pe care îl derulăm împreună cu Mihai Enescu (USAMV București, Secția de Silvicultură) a avut loc ieri la Buzău, într-un cadru perfect: în incinta proaspăt deschisului Bioincubator – incubator de afaceri în bioeconomie.

Dacă în toamnă am prezentat în aula USAMV București fundamente teoretice și perspective istorice asupra agrosilviculturii din România, de data aceasta ne-am concentrat pe soluții practice pentru mediu și agricultură.

Sistemele agrosilvice pot fi soluții pentru mediu și agricultură

Criza climatică ne afectează pe toți, dar fermierii sunt poate cei mai conștienți de efectele acesteia. Suprafețe mari de teren agricol din țara noastră suferă an de an din cauza secetei și riscul de degradare și deșertificare amenință producția agricolă în zone cu tradiție.

„În condițiile în care, în România, anii 2023, 2019, 2020, 2022 și 2015 au fost cei mai călduroși din întreaga perioadă 1961-2023, perdelele forestiere de protecție reprezintă, în opinia mea, «SMURD-ul» terenurilor agricole,” a explicat Mihai Enescu (USAMV București) în prezentarea sa care a detaliat cu cifre impactul agrosilviculturii asupra productivității. „Există posibilități de finanțare prin PNRR și există 2 milioane de hectare de terenurile agricole necultivate unde ar putea fi înființate aceste perdele de protecție.”

Prezentările lui Gabriel Oltean, consilierul pentru păduri al Ministrului Mediului, și a lui Cosmin Florea, directorul Direcției pentru Agricultură Buzău, au analizat oportunitățile de finanțare prin PNRR ale sistemelor agrosilvice, iar Bogdan Chiripuci, managerul de politici și programe la Clubul Fermierilor Români, a prezentat o paletă mai largă de programe de susținere pentru agricultori.

„Sistemele agrosilvice au beneficii directe asupra rezilienței și productivității culturilor agricole, dar în același timp pot aduce venituri suplimentare,” a arătat Mihail Caradaică, directorul executiv al Fundației Pădurea de Mâine. „Piața creditelor de carbon – certificatele care reprezintă valoarea carbonului captat din atmosferă și stocat în sol sau în biomasă – va cunoaște o dezvoltare accelerată în următorii ani, în condițiile în care Uniunea Europeană a actualizat țintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.”

Prezentările în cadrul conferinței pot fi descărcate mai jos

Iar înregistrările sunt încărcate aici și pe canalul de Youtube al Fundației Pădurea de Mâine: playlist

Mulțumim tuturor participanților pentru discuții interesante și aplicate, precum și Bioincubator Buzău – Incubator de afaceri în bioeconomie și Clubul Fermierilor Romani pentru susținere în organizarea acestui eveniment! Revenim în curând cu noi vești despre programul de sisteme agrosilvice!

Doriți să vă ținem la curent cu evoluția programului de agrosilvicultură? Abonați-vă la buletinul informativ al Fundației Pădurea de Mâine folosind formularul de contact!