Într-un interviu în exclusivitate, Dorel Fechete, director executiv al Asociației Administratorilor de Păduri, vorbește despre păduri și organizația pe care o conduce și explică implicarea în cel mai ambițios proiect de reîmpădurire provenit din sectorul privat: Pădurea de Mâine.

Domnule Fechete, de unde provine dragostea dumneavoastră pentru pădure?

Din familie, presupun. Am intrat în domeniu la 14 ani, pe urmele tatălui meu. Am absolvit Facultatea de Silvicultură din Brașov și am lucrat la O.S. „Valea Sadului” din Tălmaciu apoi la ocolul silvic Săliște. Am lucrat la toate nivelurile, la plantat, la cules de fructe de pădure, am reușit să nu sar nicio etapă și astfel, atunci când am ajuns în situația de a conduce un ocol silvic, să supraveghez activitatea unor oameni, mi-a fost mult mai ușor să gestionez o astfel de situație atât la birou cât și pe teren. În anul 2002 am înființat Ocolul Silvic privat „Valea Frumoasei” pe lângă primăria Săliște, iar din 2013 conduc Asociația Administratorilor de Păduri (AAP).

Ce este AAP?

AAP este asociația profesională a administratorilor de păduri, o organizație non-guvernamentală, apolitică, non-profit. Asociația a fost înființată în anul 2004 și are statut de utilitate publică din anul 2015. Membrii asociației sunt 104 ocoale silvice private. Ocoalele din asociație administrează 1,5 milioane hectare de fond forestier, din proprietatea unităților administrativ teritoriale (64%), persoanelor juridice (30%) și fizice (6%).

Este aproape un sfert din pădurile României.

Da. Pe lângă activitățile zilnice, ne dedicăm regenerării pădurilor pe care le administrăm. În fiecare an avem două campanii de împădurire, una primăvara și una toamna.  La nivelul tuturor ocoalelor private avem anual peste 3.000 de hectare de plantații, peste 1.000 de hectare de completări și 3.500 de hectare de regenerări naturale. Iar în urmă cu o lună am lansat împreună cu Holzindustrie Schweighofer și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava proiectul Pădurea de Mâine, de reîmpădurire cu un milion de puieți pe suprafețe cu dificultăți de regenerare, ce se va desfășura pe mai mulți ani. Dorim să plantăm în fiecare an circa 200.000 de puieți și să facem și completările și lucrările de îngrijire necesare timp de cel puțin trei ani pe fiecare suprafață.

De ce este nevoie de acest proiect?

Regenerarea pădurilor are loc, de obicei, în mod natural, fără să fie necesare intervenții externe. Când acest lucru nu este posibil, proprietarul e obligat prin lege să reîmpădurească. Întâlnim însă cazuri în care proprietarii de păduri nu pot plăti costul reîmpăduririi. Poate nu au extras lemn (din care să acumuleze fonduri), poate că le-au fost retrocedate suprafețe cu dificultăți de regenerare, poate că suprafețele au fost afectate de calamități etc. Proiectul Pădurea de Mâine răspunde acestei nevoi: de a ajuta proprietarii să regenereze terenurile forestiere pe care le dețin.

Ce costuri sunt pentru proprietari?

Toate lucrările de plantare și întreținere sunt acoperite de finanțarea din cadrul proiectului. Nu sunt necesare investiții din partea proprietarilor.

Ce specii vor fi plantate?

Proprietarii vor avea păduri sănătoase, cât mai apropiate de pădurile naturale din zona respectivă. În cadrul proiectului se vor planta numai speciile prevăzute în normele tehnice, respectându-se întocmai formulele de împădurire. Dorim ca pe aceste suprafețe să avem pădure sănătoasă în viitor, chiar dacă proprietarii au resurse financiare reduse iar terenul este dificil. Vom lucra cu firme specializate pentru acest tip de lucrări și, pe cât posibil, cu voluntari.

Care sunt pașii pentru potențialii beneficiari?

Toate informațiile sunt disponibile pe site-ul  www.padureademaine.ro. Proprietarii interesați pot găsi criteriile de eligibilitate și ne pot contacta prin intermediul site-ului, sau direct prin personalul ocoalelor silvice de stat sau private.