Acum câțiva ani nu am fi crezut că aproape de jumătatea lunii decembrie vom putea planta – în mod normal, în țara noastră e frig în această perioadă și pământul înghețat nu ar fi permis puieților să prinda rădăcini.

Efectele schimbărilor climatice se simt tot mai puternic și în România.

Micro-pădurile urbane – cum este cea pe care am plantat-o pe 9 decembrie în sectorul 5 – pot avea un rol foarte important în susținerea comunităților care trebuie să reziste la valuri de căldură, la secetă sau precipitații abuntente, la vânturi extreme sau ce fenomene ne mai rezervă viitorul nostru climatic.

Ca de obicei, speranța stă în generațiile viitoare.

Micro-pădurea Cercetașilor

Această micro-pădure este visul copiilor inimoși de la Școala Gimnazială nr. 280, care la orele de educație civică au cerut Primăriei să crească suprafețele verzi din sector. Iar scrisorile lor au primit răspuns – așa că au venit, voioși și plini de energie, să planteze cu mâna lor!

„Suntem clasa a IV-a A de la școala gimnazială numărul 280. Noi suntem Clasa Cercetașilor, iubim natura, iubim tot ce ne înconjoară,” explică prof. Mihaela Feiffer, „păstrăm curat și încercăm să venim în beneficiul naturii așa cum ne pricepem noi și cum putem la vârsta pe care o avem. La ora de educație civică legată de relația cu autoritatea locală copii au scris scrisori domnului primar, au fost foarte încântați, recunosc că nici eu nu mă așteptam ca domnul primar să își rupă din timpul dumnealui și să citească scrisorile copiilor. Au fost foarte impresionați când au primit vizita și au văzut că într-adevăr scrisorile lor au fost băgate în seamă și că o parte din cererile lor s-au și realizat. Vă mulțumim astăzi că ne-ați invitat la această frumoasă acțiune, sperăm ca pomișorii să crească mari precum copii și sperăm ca pe viitor să vin și eu cu strănepoții mei de mână să văd pădurea urbană.”

Reziliență climatică pentru sectorul 5

Am plantat în timp record puieții de arțar, paltin, tei, stejar roșu, gorun, ulm și carpen – un amestec de specii forestiere autohtone, rezistente la schimbări climatice și la noxele urbane, care să oxigeneze puțin zona.

Este prima acțiune alături de noi parteneri, care sperăm să continue pe o scară mai mare în 2023!

„Este prima pădure urbană pe care o avem în sectorul 5,” explică Alexandru Lazarov, directorul Centrului Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, „este o inițiativă foarte frumoasă pe care primarul sectorului 5 și domnul administrator public au îmbrățișat-o din prima. Avem 30  de copii fericiți că fac acțiuni pentru mediu, noi suntem fericiți că facem așa ceva pentru locuitorii sectorului 5 și suntem mândri că ne putem implica în astfel de proiecte, primăria noastră având o atenție deosebită pentru partea de ecologie și de mediu.”

Mulțumim, din nou, dna. prof. Mihaela Feiffer de la Școala 280, dlui city manager Rareș Hopincă, dlui primar Constantin Melnic, dlui Alexandru Lazarov pentru acest parteneriat prin care vom contribui la calitatea vieții în București.

Vrei să ne ajuți să plantăm mai multe păduri urbane în România? Fă o mică donație pentru Fundația Pădurea de Mâine!