Prin Programul de Dezvoltare Comunitară, Fundația Pădurea de Mâine susține proiecte și inițiative locale care pot aduce îmbunătățiri serviciilor comunitare, în special pentru copii, cu accent pe apropierea de natură. În anul 2020 au fost reabilitate grădini și parcuri ale unor instituții din județul Suceava, care să redea vitalitatea și aspectul îngrijit oazelor verzi sau micilor „păduri urbane”. Astăzi vă prezentăm grădina Centrului de Asistență Socială Ingvar Kamprad din Siret.
Grădina bunicilor: Centrul de Asistență Socială din Siret
Unde se duc bătrânii noștri când nu mai pot avea grijă de ei singuri?
Unde se duc bătrânii dintr-unul dintre cele mai îmbătrânite oraș din România?
Centrul de Asistență Socială Ingvar Kamprad este singura instituție din Siret – micul oraș de graniță din județul Suceava – care oferă servicii dedicate persoanelor vârstnice.
Câteva clădiri care-și poartă cu demnitate vârsta și o seră de legume proaspete, îngrijită de beneficiarii Centrului, sunt coordonatele unei mici oaze. De jur împrejur, construcții în diferite stadii de finalizare, într-un cartier liniștit, dintr-un oraș și mai liniștit.
Un univers întreg.
Centrul are o capacitate de cazare de 30 de locuri care nu pot fi momentan ocupate în totalitate. Deși cererea ar fi mult mai mare, din cauza pandemiei locurile sunt limitate. Centrul lucra și cu voluntari și reușea să asigure îngrijire și asistență și la domiciliu, dar acum nu se mai poate.
La începutul anului, conducerea Centrului a contactat Fundația Pădurea de Mâine pentru ajutor.
Bătrânii, supuși unui risc enorm de contaminare cu noul coronavirus, nu mai puteau primi voluntari. Nici nu mai puteau părăsi Centrul. Aveau nevoie de salvarea micii grădini cu flori în care ei își petreceau acum majoritatea timpului.
„Era mare nevoie pentru ca persoanele de la Centru să beneficieze de un spațiu de socializare în exterior, să se simtă mai acasă,” ne spune Sorin Fraseniuc, directorul Centrului. „Este vorba despre un confort fizic și psihologic pe care nu reușeam să-l oferim altcumva. Izolarea este foarte greu de suportat, și munca fizică în mica noastră seră de legume nu era suficientă.”
Cu ajutorul unor specialiști în peisagistică și amenajări urbane, Fundația a reușit să reabiliteze rapid mica grădină. S-a plantat gazon și a fost instalat un sistem de irigație. Aleile au fost îndreptate și curățate și s-au plantat 21 de arbori de 2-3 metri înălțime.
Piesa de rezistență a fost foișorul din lemn
Gabriela Lăzărescu este consilierul juridic al Centrului, dar implicarea ei este mult mai mare decât supravegherea contractelor și a actelor oficiale. Ne spune că, în ziua în care a fost ridicat foișorul, toată atmosfera centrului s-a schimbat.
„Mă opreau în curte, mă opreau pe holuri, cu ochii sclipind de veselie. «Doamna Gabi, avem foișor! Avem foișor!» Toți au ținut să mă anunțe. Mi-a venit să plâng, nu credeam că impactul va fi atât de mare,” ne povestește. „Ei își doreau de mult timp să poată sta mai mult afară și vara, dar din cauza soarelui și căldurii nu ar fi fost posibil. Iată că Fundația Pădurea de Mâine a reușit să-i facă pe ei să râdă cu inima, iar pe mine să plâng de bucurie.”
Directorul Centrului, Sorin Fraseniuc, încheie: „Le suntem recunoscători celor de la Fundație. Ne-au ajutat într-un moment în care atenția tuturor era pe altceva – pe pandemie, pe spitale, mai puțin pe micul nostru centru. Și le suntem recunoscători și pentru proiectele viitoare pe care ne-au promis că le vor susține.”
Centrul de Asistență Socială din Siret are o pagină de Facebook unde puteți afla mai mult despre activitățile lor.
Caseta tehnică: Centrul de Asistență Socială din Siret
- 1.200 m2 este suprafața grădinii de la Centrul de Îngrijire
- 21 de arbori de 2-3 metri înălțime din mai multe specii (arțar, molid argintiu, castan, carpen, stejar roșu, platan)
- Amenajarea aleilor și căii de acces
- Construcția unui foișor cu bănci pentru beneficiarii centrului
- Instalarea gazonului și a unui sistem de irigație