În 2024 am făcut lucruri minunate împreună – citește mai jos o scurtă retrospectivă a celor mai importante proiecte ale Fundației.
Cum arată Pădurea de Mâine în 2024?
1.212.870
de puieți plantați
299
de hectare
3.282
de voluntari implicați
Programul de împădurire și reîmpădurire Forests4Climate este cea mai importantă direcție de acțiune climatică a Fundației. În 2024, am reușit să plantăm un total de 51.000 de puieți pe 13,6 ha de teren, majoritatea în afara fondului forestier. Am ajuns în câteva zone ale țării în care nu am plantat până acum (Brezoaele, jud. Dâmbovița, Ceplenița, jud. Iași, Toporu, jud. Giurgiu) și am revenit cu drag în județele Alba și Buzău. Împreună cu partenerii noștri, am mobilizat peste 540 de voluntari, care ne-au sprijinit activ în aceste acțiuni de plantare.
Am plantat specii de arbori și arbuști rezistente la noile condiții climatice din țara noastră, menite să regenereze zone afectate de secetă, degradare a solurilor sau activități umane care au afectat integritatea mediului. Astfel, pădurea-parc din comuna Brezoaele are rol de reconstrucție ecologică într-o zonă în care a funcționat multă vreme un depozit de deșeuri. În comuna Toporu din județul Giurgiu, am regenerat o zonă afectată de secetă – am plantat stejar pedunculat, cer, frasin și ulm european, care vor contribui la refacerea solului și la creșterea biodiversității pe termen lung.
Pădurea de la Toporu a fost finanțată aproape în totalitate din donații și redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit – gesturile mici se adună și au impact major!
Mini-păduri școlare – educație pentru mediu în curtea școlii
Un alt proiect major al anului 2024 a fost lansarea programului nostru de mini-păduri plantate după metoda lui Akira Miyawaki în curtea mai multor școli din România. Intenția noastră a fost să creăm laboratoare in vivo pentru educație de mediu – elevii le-au plantat, ei le vor îngriji și monitoriza, învățând astfel despre păduri și mediu în cel mai bun mod posibil.
Metoda Miyawaki înseamnă scheme de plantare foarte dense (3-5 puieți pe un metru pătrat), folosind specii autohtone, pe un sol cu o pregătire specială. Sunt păduri comunitare, plantate cu bucurie de beneficiarii lor principali, și de aceea cresc extrem de repede, fără a presupune îngrijiri semnificative. Iar beneficiile ecologice sunt extraordinare – comparativ cu un parc sau o grădină, efectele de purificare a aerului sunt de 30 de ori mai puternice, iar biodiversitatea este de 30 de ori mai mare decât într-o plantație silvică obișnuită.
În acest an, am plantat trei astfel de mini-păduri școlare: la Școala Generală nr. 150 din Sectorul 5 al Capitalei, la Colegiul Tehnic Țara Bârsei din Prejmer, jud. Brașov, și la Școala Germană Hermann Oberth din Voluntari.
Cel mai ambițios proiect educațional de până acum
În această toamnă am început cel mai ambițios proiect de educație de mediu pe care l-am gândit până acum – „Lecțiile Pădurii”. Vor fi implicați peste trei sute de elevi de toate vârstele de la trei școli din Comănești, jud. Bacău, și vom atinge mai multe teme importante pentru echilibrul dintre oameni, comunități și natură – nu doar teme legate de pădure și silvicultură.
La primele patru întâlniri lunare, copiii au putut afla despre silvicultură responsabilă, biodiversitate și protecția acesteia, sisteme agrosilvice și ape curate pentru un mediu sănătos. Proiectul continuă în tot anul 2025, cu vizite în teren și Școli de Pădure pentru cei mici.
Proiectul „Lecțiile pădurii” este finanțat din Fondul pentru Mediu.
Silvicultură responsabilă: ateliere pentru gestionare durabilă a pădurii
Prin programul de Silvicultură responsabilă, anul acesta am organizat ateliere pentru combaterea și prevenirea incendiilor forestiere și cursuri de bune practici pentru proprietarii de pepiniere.
Deși sunt mai degrabă specifice zonelor aride ale continentului european, din cauza schimbărilor climatice incendiile de vegetație sunt din ce în ce mai frecvente și în țara noastră. Mai mult, în anul 2022 România s-a plasat pe locul al doilea din Uniunea Europeană la suprafețele totale afectate – atunci au ars peste 162.000 ha de păduri, pășuni sau terenuri agricole, potrivit raportărilor oficiale.
Workshop-ul din luna iunie a adus laolaltă 75 de cursanți, silvicultorii și pompierii din zonele forestiere, care au putut afla despre cele mai recente strategii de prevenție a incendiilor și au putut vedea tehnică de luptă cu flăcările de la pompieri IGSU cu experiență în teatre din țară și străinătate. Am avut alături de noi parteneri de la Universitatea din Zvolen, Slovacia (proiectul SILVANUS), de la O.S.R. Zetea, precum și IGSU și INCDS „Marin Drăcea”.
În luna iulie am organizat un workshop în județul Harghita, împreună cu partenerii noștri de la LIECO – Aufforsten mit Erfolg (Austria) și Alias Forest (Văcărești, jud. Harghita) pentru a oferi exemple de bune-practici proprietarilor și administratorilor de pepiniere silvice.
Cei peste 70 de cursanți au putut afla ultimele noutăți în domeniu și au vizitat facilitățile excepționale de la Alias Forest.
A fost un schimb de experiențe util și fructuos pentru noi toți și sperăm să susținem în continuare dezvoltarea acestui sector de activitate, de care silvicultura românească are mare nevoie! Pentru a împăduri cu succes România, avem nevoie de puieți de calitate – aceasta este concluzia noastră, după experiența primilor 1,2 milioane de puieți plantați.
Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în acest an: companiilor ApaNova București, Brink’s Cash Solutions Romania, HS Timber Group și Zeelandia Romania, care au susținut financiar programele Fundației, partenerilor de la HortiNova, Silvamont SRL și Mountain Garden, care au furnizat soluții silvice și material săditor, celor peste 100 de donatori individuali și celor peste 540 de voluntari care s-au implicat direct în acțiunile și evenimentele noastre. Urăm tuturor prietenilor Pădurii de Mâine un an nou mai verde și mai bun decât cel care se încheie!
Compania ta se poate implica pentru un viitor mai verde: sponsorizează sau redirecționează 20% din impozitul pe profit.