Revenire la Dumbrăvița: Fundația Pădurea de Mâine a continuat în 2021 împădurirea terenurilor de pe raza comunei. Acolo se naște o nouă pădure de goruni, frasini și paltini de munte. În total, între 2018 și 2021 au fost plantate 39 de hectare de teren cu ajutorul Fundației, iar toate suprafețele plantate sunt îngrijite până la instalarea stării de masiv – până ce pădurea se poate dezvolta fără ajutorul oamenilor.

De pe dealurile înalte din zona comunei Dumbrăvița (jud. Brașov), pădurea a fost înlăturată în anii 1950 pentru a se extinde pășunile. Terenul a fost reintrodus în fondul forestier în anii 2000, dar fără a se aloca fondurile necesare pentru reîmpădurire. Costurile de înființare a unei păduri pe această suprafață sunt ridicate. Primăria a reușit să împădurească 16 hectare până în 2018.

De atunci, Pădurea de Mâine a intervenit cu 10 hectare în fiecare an. Astăzi, suprafața reîmpădurită a comunei a ajuns la 63 de hectare.

Ar fi o mare realizare pentru comună să lăsăm moștenire generațiilor care vin după noi o pădure întinsă,” spune Zachiu Popa, primarul comunei Dumbrăvița. „Sunt foarte mândru că am reușit să plantăm 63 de hectare deja și vreau să mulțumesc Fundației Pădurea de Mâine și tuturor celor care participă la aceste activități pentru sprijinul acordat.


Pe șantierele de la Dumbrăvița, Fundația Pădurea de Mâine plantează gorun, frasin și paltin de munte. Anul acesta au fost plantați 45.000 de puieți.

Dumbrăvița este un proiect special pentru Pădurea de Mâine,” spune Ionuț Apostol, directorul executiv al Fundației. „Revenim aici pentru al patrulea an la rând și putem vedea ce frumos s-au dezvoltat plantațiile din anii anteriori. Deja paltinii și frasinii au depășit 2,5 metri în înălțime. În sfârșit, putem spune că aproape arată a pădure!

Toate plantațiile Pădurii de Mâine sunt îngrijite până la instalarea stării de masiv

Ca și oamenii, în primii ani de viață pădurile au nevoie de mai multă îngrijire. Puieții proaspăt plantați au de înfruntat competiția vegetației din zonă pentru apă și lumină. De aceea, în primii ani după plantare se efectuează lucrări specifice pentru protejarea acestora.

Când arborii au crescut suficient iar coroanele acestora se ating, pădurea a atins așa-numita „stare de masiv”. Atunci, arborii tineri sunt independenți de îngrijirea omului.

Dumbrăvița este un caz fericit. Datorită condițiilor locale, modului de pregătire a solului înainte de plantare și lucrărilor de îngrijire temeinice, creșterile sunt susținute și accelerate.

Îngrijirea pădurii durează, în general, 6-7 ani până ajunge la starea de masiv, 12 luni pe an, muncă dificilă,” explică Florin Bordaș, directorul ocolului silvic RPLP Măieruș RA, care administrează tânăra pădure de la Dumbrăvița. „Aici este o zonă relativ ușoară iar pregătirea terenului a putut fi efectuată la un nivel foarte înalt. Astfel că reușim să atingem starea de masiv undeva la 5 ani. Costurile de întreținere sunt mult reduse, putem interveni mecanizat pentru efectuarea lucrărilor. Pădurea de Mâine a fost alături de noi de la început, fără aportul lor nu reușeam să ajungem la această suprafață într-un timp atât de scurt.”

În toamna acestui an, Pădurea de Mâine va reveni cu plantarea încă unui hectar, pentru a studia comportamentul puieților plantați la începutul sezonului rece.



Vrei și tu să ne ajuți? Contribuie și tu la plantarea Pădurii de Mâine: donează pentru proiect, iar la fiecare 5 lei pe care îi primim, noi plantăm un puiet. Donezi 50 de lei, plantăm 10 puieți pentru tine! Și tot așa.