Primăvara mult-așteptată își intră încet, încet în drepturi. Așa că ne dezmorțim și noi odată cu natura, iar între 15 martie și 15 aprilie sărbătorim Luna Pădurii în România.

Sărbătorită în România încă din 1902, când a fost introdusă de Spiru Haret, Luna Pădurii este dedicată în fiecare an plantării de noi arbori și sădirii semințelor de iubire pentru tot ce e verde! Spiru Haret era ministrul educației și înțelegea foarte bine că o activitate atât de plăcută ca plantatul puieților este esențială pentru a crește copii ce prețuiesc pădurea așa cum se cuvine – și o vor ocroti și îngriji și atunci când vor fi mari!

Dacă ai nevoie de idei de activități pe care să le faci în această perioadă – împreună cu cei mici sau cu prietenii tăi veșnic tineri – iată câteva mai jos:


Înscrie-te ca voluntar la o acțiune de împădurire din comunitatea ta

Probabil ai auzit de numeroasele inițiative naționale de împădurire bazate pe voluntariat (de exemplu, Plantăm Fapte Bune, Act for Tomorrow sau Mai Mult Verde), sau poți afla ușor despre acțiunile din zona ta. Dacă nu ai ONG-uri de mediu active, RNP Romsilva și alți administratori de păduri cu siguranță împăduresc câteva hectare în Luna Pădurii. Noi îți propunem să te alături echipei Pădurea de Mâine, care în 2022 își va atinge ținta de 1 milion de puieți plantați. Alătură-te inițiativei aici.

Mergi într-o drumeție pe munte

Bucură-te de peisajele minunate ale țării și de prospețimea aerului de primăvară – mai ales dacă se încălzește suficient.

Alătură-te comunităților de pasionați de drumeție – cu cât mai mulți, cu atât mai distractiv! Informează-te despre starea vremii, echipează-te corespunzător și folosește pentru siguranța ta hărțile de la Munții Noștri.

Donează pentru reîmpăduriri

Toate inițiativele de împădurire pe care le știi au nevoie de fonduri pentru plantări și alte proiecte educaționale și de viitor. Îți sugerăm să arunci o privire și peste programele pe care le implementează Pădurea de Mâine și, dacă poți, să ne dai o mână de ajutor.

În această perioadă încă poți redirecționa 3,5% din impozitul tău pe venit aferent anului trecut. Statul a colectat deja acești bani. Dar în toată Luna Pădurii și până pe 25 mai îi poți spune ce să facă cu ei!

Cât de mult iubești fotografia?

Participă la concursuri internaționale de fotografie, pune-ți în valoare talentul și fă cunoscute pretutindeni peisajele forestiere din România. Nature Photographer Of The Year 2022, IPA ONESHOT PHOTO CONTEST sau ND Awards sunt doar câteva oportunități.

Dar cărțile?

Cumpără, dăruiește și citește copiilor o carte despre mediu în această perioadă; cu siguranță găsești ceva potrivit. Cărțile lui Peter Wohlleben sunt un bun început pentru cei mici și cei mari care vor să cunoască această lume verde și fascinantă. Dar recomandarea noastră de suflet este, anul acesta, Omul care planta copaci. O super-poveste inspirațională despre valori umane, caracter, viață și înțelepciune și, totodată, un manifest ecologist care nu se perimează niciodată.

Bonus: pe 21 martie sărbătorim cu toții Ziua Internațională a Pădurii


Nu uita să marchezi Ziua Internațională a Pădurii, alături de întreaga planetă! Nu toate țările globului au o luna pădurii, dar Organizația Națiunilor Unite a instituit această sărbătoare în fiecare an pe data de 21 martie. Anul acesta, tema aleasă este „Inspirație pentru viitor: Rolul pădurilor pentru producție și consum sustenabil”. Participă la evenimentele organizate în comunitatea ta, fă o plimbare în zonele împădurite, parcuri naționale și alte ecosisteme protejate. Postează fotografii în social media și folosește hash-tag-ul #IntlForestDay.

Ce alte idei îți mai vin pentru această perioadă? Scrie-ne la comunicare@padureademaine.ro sau pe pagina noastră de Facebook!

Alătură-te inițiativelor care urmăresc să clădească un viitor sustenabil, acționează întotdeauna cu bună credință și fii sursă de inspirație pentru prietenii tăi. Iar natura și societatea își vor fi recunoscătoare!