Pădurea de Mâine a reîmpădurit 6,5 ha de teren în Munții Apuseni, comuna Poșaga din județul Alba. Cu ajutorul voluntarilor din comunitate au fost plantați 26.000 de puieți de molid și larice pe o suprafață afectată de vreme extremă în ultimii ani.

Primele suprafețe regenerate de Fundația Pădurea de Mâine în județul Alba aparțin Composesoratului Săgagea – Orăști – Poșaga de Sus, asociația micilor proprietari de pădure din zonă.

Aflate la 1.100 – 1.600 m altitudine, pădurile de molid de pe versanți au fost slăbite de schimbările climatice – furtuni și cantități foarte mari de apă pe timpul verii – iar vânturile puternice din ultimii ani au doborât arborii pe suprafețe întinse.

În 2021, la stația hidrometrică din comuna vecină Ocoliș, s-au înregistrat 223 litri de apă pe metrul pătrat în doar cinci ore, este foarte, foarte mult” explică Mihail Negrea, șeful O.S. Muntele Mare, care administrează pădurile Composesoratului. „Comunitatea nu ar fi reușit să susțină efortul financiar pentru reîmpădurire. Mulțumim Fundației Pădurea de Mâine pentru ajutor și vă mai așteptăm!

Situația de la Poșaga este un exemplu elocvent al provocărilor pe care ni le aduce criza climatică,” a declarat Mihail Caradaică, directorul executiv al Fundației. „Ecosistemele forestiere sunt vulnerabile și destabilizarea acestora va avea efecte dezastruoase pentru comunitățile care depind de pădure, dar și pentru noi toți.”


Pădurea înseamnă viață

La acțiunea de plantare din weekendul trecut au participat și aproximativ 50 de voluntari de toate vârstele din comunitate, care au dorit să contribuie la refacerea pădurilor.

Pădurea înseamnă viață, mai ales pentru locuitorii de aici,” ne-a spus Cristina Calbază, o tânără voluntară a Fundației, care s-a întors în satul natal special pentru a participa la plantare. „Poșaga este satul în care am crescut și îmi doresc și pe viitor să se păstreze așa cum îl știu eu din copilărie. Pădurea pentru mine înseamnă viitorul!

Pădurea este aurul verde al moților din Apuseni,” spune și Vasile Bețu. „Așa am fost învățați, așa am fost crescuți: să luptăm pentru munții noștri, să ocrotim natura. Pădurea e putere și viață, o continuare fără sfârșit. Asta înseamnă pădurea pentru mine, viață veșnică!”

Fundația Pădurea de Mâine a plantat un milion de puieți

Prin programul de reîmpădurire, Fundației Pădurea de Mâine a plantat peste un milion de puieți între 2017 și 2022 în zece județe ale țării. Programul a fost dezvoltat în parteneriat cu Asociația Administratorilor de Păduri și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava ca răspuns al nevoii urgente de reîmpădurire a suprafețelor de fond forestier aflate în proprietate privată sau a administrațiilor locale care prezintă dificultăți de regenerare. Susținerea financiară a fost asigurată de HS Timber Group.

Plantările au urmărit restabilirea tipului natural pădure din zonă și sunt urmate de cel puțin trei ani de îngrijire specifică, până la instalarea stării de masiv – până ce pădurea se poate dezvolta fără ajutorul oamenilor.


Vezi mai multe fotografii pe pagina noastră de Facebook / Vrei să susții și tu programul de reîmpădurire? Implică-te!

Până pe 25 mai ne poți susține fără să te coste nimic: redirecționează 3,5% din impozitul de venit către Pădurea de Mâine, iar noi ajutăm și plantăm în numele tău!