© Dan Perjovschi, In Context (2019)

Pentru un viitor verde, sustenabil, economia circulară este singura cale: planeta nu are suficiente resurse pentru a susține consumul nostru accelerat de materii prime și produse. Dimpotrivă: umanitatea a consumat în primele 7 luni ale anului 2022 o cantitate de resurse echivalentă cu tot ce ne poate oferi Terra într-un an de zile.

Mai rău de atât, o mare parte din ce producem se irosește. Doar țara noastră produce anual peste șase milioane de tone de gunoi menajer, potrivit Eurostat. De aceea mările și oceanele sunt înecate în deșeuri, iar nici pădurile nu sunt departe de asta.

Circularitatea – bazată pe cei trei R (redu, reutilizează, reciclează) – este principala modalitate de a rupe acest lanț vicios.

De cinci ani de zile, Asociația de Artă In Context din cocheta stațiune Slănic-Moldova (jud. Bacău) propune un model de economie circulară bazat pe conceptul de upcycling: reciclare cu suflet și un dram de creativitate pentru a da și mai multă valoare materiilor prime utilizate anterior.

Un concept relativ nou, upcycling este una din fațetele reciclării, prin care se adaugă valoare părților și componentelor obiectelor reciclate – în timp ce downcycling înseamnă descompunerea acestora pentru extragerea celor mai prețioase materii prime (de exemplu, demontarea bateriilor folosite pentru extragerea litiului). Ca fenomen, însă, upcycling are deja peste un secol de istorie în lumea artei.

Cum este cel mai nimerit, o comunitate artistică a propus acest proiect în programul Comunitățile Pădurii de Mâine.

© Dan Perjovschi, In Context (2019)

În țara noastră, o mare parte din deșeuri sunt țesături, mobilier, decorațiuni interioare – toate acestea nu sunt acceptate de operatorii de salubritate ca fracții reciclabile,” explică Alina Teodorescu, artistă și fondatoarea In Context Slănic Moldova. „Ce propunem noi este reinterpretarea creativă și aducerea în contemporaneitate a mobilierului vechi. Le dăm o nouă viață prin artă și manufactură, stimulăm creativitatea și antreprenoriatul local, aducem comunitatea laolaltă și extragem lecții pentru toată lumea. Este un manifest pentru protejarea pădurilor de consumerism, de producția de masă.

Fondată în 2017, asociația a organizat rezidențe artistice și muzicale cu participare internațională, care au dinamizat social și cultural zona. Vechea centrală termică a unui hotel din Slănic-Moldova, pe care au reabilitat-o în 2019, este astăzi un hub vibrant pentru artă contemporană, ecologie și dezvoltare umană și un atelier de upcycling ce folosește resurse locale și materiale reciclate.

Proiectul La Centrală este următorul nivel al micului atelier, iar punctul culminant va fi un târg anual de produse unice, obținute prin reciclare creativă de voluntari și membri activi ai comunității.

Proiectele de economie circulară cu impact sunt încă la începuturi în România, deși conceptul nu mai este tocmai nou,” spune Mihail Caradaică, directorul executiv al Fundației Pădurea de Mâine. „Pentru comunitățile care trăiesc în umbra pădurii, așa cum este și orașul Slănic-Moldova, un astfel de proiect bazat pe cooperare între oameni și solidaritate cu natura poate fi o șansă pentru dezvoltare durabilă și creștere responsabilă.

Proiectul La Centrală are o durată de implementare de 24 de luni și o valoare totală de 349.563 lei, din care 259.563 lei reprezintă finanțarea din partea Fundației Pădurea de Mâine. Cofinanțarea este asigurată de Asociația de Artă In Context Slănic-Moldova.

Îți place proiectul Asociației In Context? Ajută-ne să descoperim pe cei care pot face minuni în comunitatea lor și să le susținem proiectele: fă o mică donație.