Una dintre direcțiile pe care am ținut neapărat să le includem în programul Comunitățile Pădurii de Mâine a fost cea de creștere a suprafețelor împădurite. În paralel cu programul nostru de reîmpădurire, prin care am plantat deja peste un milion de puieți, am oferit posibilitatea comunităților din întreaga țară de a accesa fondurile și expertiza noastră pentru a beneficia de noi păduri, acolo unde era mai mare nevoie.
Ne-am bucurat foarte mult să avem un proiect câștigător în județul Satu Mare, unde, împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare, vom planta 8,95 ha de teren neproductiv începând chiar din toamna aceasta. Proiectul intitulat „Plantăm păduri pentru viitor” este unul dintre câștigătorii granturilor nerambursabile pentru anul 2022.
Cu atât mai mult cu cât ne e tare drag județul din nordul țării, unde am plantat deja stejari pe dunele de nisip de la Foieni, în 2019 și 2021.
„Ne bucurăm că ne întoarcem în Satu Mare cu încă un proiect frumos,” spune Mihail Caradaică, director executiv al Fundației Pădurea de Mâine. „În lupta împotriva schimbărilor climatice care au început să ne afecteze sever, chiar în România, cred că trebuie să «înrolăm» orice suprafață de teren care ar putea deveni o pădure, cu rol în reglarea climei, în purificarea aerului și a apelor și în protecția biodiversității. Abia așteptăm să transformăm terenurile neproductive din Păulești și Tiream în tinere păduri, pentru binele comunității și al mediului!”
Județul are o suprafață de pădure mai mică decât media țării (sub 17%, față de o medie națională de aprox. 27%), iar în unele zone au început să apară efecte de deșertificare.
Plantăm plop negru și salcâm pentru a readuce la viață terenuri neproductive
Comuna Păulești, situată chiar lângă municipiul Satu Mare, este una dintre cele mai mari din județ – și are deja o suprafață de pădure considerabilă pe coridorul natural al Someșului, în Situl Natura 2000 ROSCI0436. Comuna mai dispune de 5 ha de terenuri neproductive, în imediata vecinătate a acestui coridor. Cu ajutorul Pădurii de Mâine și ADI Satu Mare, acolo vor fi plantați plopi negri, potriviți zonei riverane.
La Tiream, comună aflată lângă Carei, recuperăm terenul neproductiv situat pe o fostă groapă de gunoi și îl transformăm într-o tânără pădure cu suprafața de 3,95 ha. Acolo vom apela la ajutorul salcâmului, specie considerată de mulți silvicultori „alifia pământului” pentru capacitatea sa de a vindeca rănile produse de fenomenele meteo extreme (ca deșertificarea) sau de activitățile umane.
„Este dreptul nostru, al tuturor, la un mediu mai sănătos, iar prin implementarea acestui proiect vom face un nou pas înainte pentru un județ mai verde și pentru un aer mai curat,” a declarat Pataki Csaba, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare. „Este necesar să găsim permanent noi soluții pentru extinderea zonelor împădurite și în același timp pentru conservarea celor deja existente. Îmi doresc ca acest demers să fie și un îndemn pentru fiecare persoană fizică și juridică de a reface și a îngriji cât mai bine spațiile verzi aflate în proprietatea lor.”
Proiectul „Plantăm păduri pentru viitor” are o durată de implementare de 60 de luni, începând cu data de 1 noiembrie 2022, și o valoare totală de 534.561 lei, din care 306.768,50 lei reprezintă finanțare din partea Fundației Pădurea de Mâine. Cofinanțarea este asigurată de ADI Satu Mare și de cele două primării beneficiare ale investiției.
Primele plantări vor începe în curând, iar noi vă vom ține la curent pe toate canalele noastre!