Ultimul șantier de plantare al Pădurii de Mâine în sezonul de primăvară 2023 a fost în munții Giurgeului, în apropiere de izvorul Oltului, la peste 1300 de metri altitudine.

Într-o dimineață rece de mai am început să regenerăm o suprafață de peste 21,5 hectare, afectată de doborâturi de vânt în luna februarie 2020. Alături de noi, aproximativ 30 de voluntari, membri ai comunității și elevi ai școlii din Comuna Suseni (Gyergyóújfalu, jud. Harghita) s-au implicat în prima zi de plantare.

Finanțarea acestei plantații a fost asigurată de One Tree Planted, o organizație globală dedicată reîmpăduririi și luptei climatice. One Tree Planted ne inspiră de ani de zile și suntem mândri și recunoscători că am început să lucrăm împreună pentru păduri mai sănătoase și mai rezistente în fața încălzirii globale.

Schimbările climatice au crescut frecvența și intensitatea fenomenelor meteo extreme și în țara noastră, iar versanții Carpaților Orientali sunt loviți aproape în fiecare an de vânturile puternice. Probabil ați observat că multe dintre plantațiile noastre sunt reîmpăduriri ale terenurilor afectate de doborâturi, în special în județele Harghita și Covasna.

Finanțarea vine în ajutorul unei comunități care a fost foarte afectată – aproape un sfert din pădurile obștii au fost distruse atunci, ne povestește Egyed József, primarul comunei Suseni. „Erau păduri tinere, aveau 50-60 de ani, iar lemnul nu a putut fi valorificat – dificil de extras pe pantele acestea abrupte. Ținem pumnii ca să crească puieții și să arate pădurea așa cum a arătat acum treizeci de ani. Întreaga comunitate este recunoscătoare One Tree Planted și Pădurea de Mâine pentru răbdare și efort!

O pădure dulce-acrișoară, plină de vitamina C

Am folosit pe întreaga suprafață peste 71.700 de puieți din mai multe specii de rășinoase și foioase – molid, paltin de munte și larice, în principal, specii forestiere adaptate înălțimilor din Carpații Orientali, într-un amestec ce va ajuta tânăra pădure să reziste mai bine furtunilor severe.

Dar nu am uitat nici de animale: am adăugat scoruș păsăresc (Sorbus aucuparia)  în mix, pentru ca animăluțele pădurii să facă mai ușor față sezonului rece – scorușele „trecute” sunt un deliciu pentru zeci de specii de păsări și mamifere: păsări cântătoare, cervide, veverițe, pârși, ba chiar și bursuci sau vulpi le consumă în sezonul rece, după ce a dat înghețul, pentru că sunt dulci și pline de vitamine.

Acesta este cel de-al doilea proiect, după cel de la Făget, jud. Timiș, în care ne angajăm să plantăm pe lângă speciile forestiere clasice care se plantează în această zonă și specii care produc fructe pentru animalele pădurii,” explică Mihail Caradaică, directorul Fundației Pădurea de Mâine. „Astfel de păduri nutritive – food forests – au un rol deosebit de important pentru protecția biodiversității. Ne bucurăm că partenerii noștri de la One Tree Planted au îmbrățișat imediat ideea și ne-au susținut să plantăm acest amestec de specii.”

Mulțumim One Tree Planted pentru susținere, primăriei Suseni (Gyergyóújfalu Község Önkormányzata), elevilor și profesorilor de la Școala Gimnazială Elekes Vencel (Elekes Vencel Általános Iskola Gyergyóújfalu) și, bineînțeles, Ocolului Silvic Miercurea-Ciuc pentru implicare!


 

Vezi mai multe fotografii de la plantare pe pagina noastră de Facebook.