Pe un soare cu dinți acompaniat de un vânt absolut fioros, am plantat în weekend prima noastră pădure urbană! Se vor bucura de ea locuitorii unui complex rezidențial aflat în construcție în sectorul 5 al capitalei.

Cu o suprafață de doar 400 de metri pătrați, mica pădure este o alternativă atât la parcurile și grădinile familiare în peisajul urban, cât și la plantațiile forestiere obișnuite.

Plantată după un concept dezvoltat la începutul anilor 1970 de către botanistul și ecologistul japonez Akira Miyawaki, micro-pădurea din sectorul 5 al capitalei este una dintre primele de acest gen din România.

Este un teren nou pentru noi,” spune Mihail Caradaică, directorul executiv al Fundației Pădurea de Mâine. „Fundația a plantat până acum 800.000 de puieți pe 186 de hectare, dar pe terenuri forestiere cu dificultăți de regenerare, aflate în general la altitudini destul de mari, în munți. Aceasta este prima noastră pădure urbană și prima noastră plantație în București.”

Micro-pădurile Miyawaki: oaze de biodiversitate cu efecte majore asupra comunității

În pădurile de tip Miyawaki sunt plantate o diversitate mare de specii locale atent selecționate, după o schemă de plantare mult mai densă decât în alte tipuri de plantații.

Această densitate asigură o evoluție rapidă a puieților și permite instalarea ecosistemului forestier chiar pe suprafețe foarte mici de teren – de la 100 de metri pătrați în sus. În plus, pădurile Miyawaki cresc de zece ori mai repede, fără ajutorul fertilizatorilor sau pesticidelor și fără a avea nevoie de îngrijiri speciale după primii trei ani.

Pentru pădurea plantată în București au fost alese 15 specii de arbori.

Am plantat atât specii forestiere, cât și specii ornamentale,” explică Mihail Caradaică. „Avem stejar, frasin, paltin, mesteacăn, ulm și tei, dar și iasomie, liliac, sânger sau caprifoi – «mânuța Maicii Domnului», cum mai este cunoscut. Va fi o pădure înflorită și înmiresmată, spre bucuria locatarilor complexului, care au ținut neapărat să participe astăzi la plantare.

Cu toate dimensiunile reduse, micro-pădurile asigură de până la 20 de ori mai multă biodiversitate decât o plantație obișnuită, reduc nivelul de zgomot și praf de până la 30 de ori mai mult și absorb de până la 30 de ori mai mult dioxid de carbon!


Mulțumim partenerilor noștri, Aristos Developers și SupaDupa! Vă lăsăm cu câteva imagini de la eveniment, mai jos.