Cu ajutorul voluntarilor din comunitate, Fundația Pădurea de Mâine a finalizat regenerarea unei suprafețe forestiere de 18 hectare aflate pe raza orașului Târgu-Ocna. Săptămâna trecută au fost reîmpădurite încă 8 hectare de teren, după ce în luna noiembrie 2021 au fost plantate primele 10 hectare.



Suprafața aparține Obștii Composesorat „Salina” din Târgu-Ocna, asociația micilor proprietari de pădure locali care și-au primit înapoi terenurile deținute de înaintași în perioada interbelică. Terenul este o fostă pășune degradată, care a fost trecută în fondul forestier pentru reconstituirea proprietății Obștii.

În urmă cu mai bine de treizeci de ani au mai fost încercări de regenerare a terenului, dar solul erodat și sărăcit și pășunatul intensiv au afectat grav puieții plantați atunci.

Sâmbătă, 2 aprilie, aproximativ 100 de voluntari din comunitate s-au alăturat acțiunii de plantare. Printre aceștia, elevi și profesori de la Colegiul Național Costache Negri din Târgu-Ocna, de la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciar, voluntari de la International Police Association, de la HS Baco Panels din Comănești și membri ai Obștii.

„Ne bucurăm că vremea a ținut astăzi cu noi și am avut alături voluntari entuziaști și activi, foarte mulți copii și tineri,” a declarat Mihail Caradaică, directorul executiv al Fundației Pădurea de Mâine. „Încet-încet, ne apropiem de obiectivul nostru, de un milion de puieți plantați, și le mulțumim partenerilor alături de care am început acest proiect în anul 2017, Asociația Administratorilor de Păduri, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și HS Timber Group.”

În total, pe cele 18 hectare de la Târgu-Ocna au fost plantați 72.000 de puieți, un amestec de pin (75%) și foioase (25% – frasin, paltin de munte și fag).

Pentru a se opri pășunatul accidental și a ține departe și erbivorele sălbatice, întreaga plantație a fost înconjurată cu un gard din stâlpi de beton și plasă de sârmă, lung de peste 2,6 km. Lucrările de regenerare vor fi continuate cu monitorizare și lucrări de îngrijire până la instalarea stării de masiv – când coroanele tinerilor arbori se ating iar aceștia se pot dezvolta independent de ajutorul omului.

Fundația Pădurea de Mâine plantează un milion de puieți

Prin programul de reîmpădurire, Fundația Pădurea de Mâine vine în sprijinul proprietarilor de suprafețe de fond forestier cu dificultăți de regenerare, care nu dețin resursele pentru reîmpădurire. Programul este dezvoltat în parteneriat cu Asociația Administratorilor de Păduri și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, cu susținere financiară din partea HS Timber Group.

Obiectivul programului este plantarea unui milion de puieți. Lucrările de întreținere și monitorizare vor continua timp de cel puțin trei ani pe fiecare plantație, pentru instalarea cu succes a vegetației forestiere.

De la lansarea proiectului Pădurea de Mâine în toamna anului 2017, au fost plantați 797.000 de puieți pe 186 ha de teren din 9 județe ale țării.


Vezi mai multe fotografii pe pagina noastră de Facebook / Vrei să vii și tu la o plantare? Înregistrează-te acum!

Până pe 25 mai ne poți susține fără să te coste nimic: redirecționează 3,5% din impozitul de venit către Pădurea de Mâine, iar noi ajutăm și plantăm în numele tău!