De la începutul Fundației Pădurea de Mâine am căutat un concept nou de educație de mediu, care să răspundă la două cerințe importante. Unu, să fie cât mai aproape de natură, dacă se poate, în pădure. Doi, să fie un concept care să poată fi extins pe scară cât mai largă, să putem ajunge la cât mai mulți copii și tineri care trebuie să cunoască pădurea, să învețe cum să o iubească și să se bucure de ea cu toate simțurile, cu mintea și cu sufletul.
Credem că am găsit în sfârșit ideea câștigătoare. Iar între 11 și 13 noiembrie o testăm în frumoasele păduri din munții Harghita-Mădăraș!
Mai precis, în weekendul 11-13 noiembrie desfășurăm primul atelier-pilot de învățare experiențială în localitatea Izvoare (Ivó). Împreună cu formatori cu experiență – prietenii de la SCHUBZ Râșnov – invităm profesori și educatori din școli sau alte organizații să învețe cum să organizeze propriile Școli de Pădure în zonele din care provin. Începând de anul viitor extindem conceptul și în alte zone din țară.
Ce primiți?
- 1 Atelier de învățare experiențială în natură (cu focus pe pădure) pe parcursul a trei zile – pentru cadre didactice și facilitatori de activități pentru copii și tineret din organizații și grupuri de inițiativă.
- 3 Ateliere cu descrierea secvențelor de învățare, a exercițiilor și materialelor folosite pe temele:
- Descoperă pădurea cu toate simțurile
- Exploratorii naturii
- Natura te ajută să te descoperi
- Sprijin și inspirație pentru organizarea unei activități de 2-3 ore cu tinerii, în natura din proximitatea localității.
- Diplomă de participare la proiect.
Ce trebuie să faceți?
- Să vă înscrieți pentru unul din cele 20 de locuri disponibile la Atelierul de învățare experiențială în natură, care va avea loc în data de 11-13 noiembrie, organizat în localitatea Izvoare/Ivó, Cabana Gyopár Panzió, contactându-l pe Tibor Kádár (kadar_tibor_sandor@yahoo.com sau 0745 069 484).
- Să rămâneți activi pe tot parcursul anului în rețeaua educatorilor Școala de Pădure și să organizați activități de descoperire a naturii cu tineri de la școala la care predați / din comunitatea dumneavoastră și să împărtășiți cu noi experiența prin documentarea activității, prin fotografii, filmulețe.
Costurile de cazare și masă sunt acoperite de Fundația Pădurea de Mâine.
Formatori
Luminița Tănasie (SCHUBZ)
„Cred că fiecare om poate face diferența, în locul în care se află, dacă lucrează așa cum știe mai bine și cu bucurie.”
De 6 ani concepe și realizează programe de educație pentru natură și mediu la SCHUBZ – Centrul de Educație pentru Dezvoltare Durabilă din Râșnov. Împreună cu echipa centrului, a lucrat cu peste 20.000 de copii și 400 de profesori în activități bazate pe experimentarea și conectarea la valorile naturale. Are 16 ani de experiență în comunicare socială în organizații de conservarea naturii și promovarea patrimoniului natural și cultural.
Florentina Florescu (SCHUBZ)
Ecolog cu master în Dezvoltare Durabilă, Florentina are o experiență vastă în elaborarea şi implementarea proiectelor de conservare a naturii, ecoturism și educație pentru dezvoltare durabilă. Lucrează în destinația pentru ecoturism Colinele Transilvaniei din anul 2005, este atașată de această zonă, și este implicată în proiecte de punere în valoare a naturii.
Tibor-Sándor Kádár (Fundația Pădurea de Mâine)
Silvicultor și entuziast al pădurii, Tibor își împarte timpul între munca în ocolul silvic, proiecte speciale pentru silvicultură durabilă derulate împreună cu Fundația Pădurea de Mâine și educație de mediu. Tibor a văzut prima dată conceptul la lucru în 2003, în Ungaria, și de atunci și-a dorit să îl poată aduce și în România.
Articole Recomandate
23 noiembrie. 2022
Școala de Pădure #1. Cum a fost ediția-pilot?
30 octombrie. 2021