Fundația Pădurea de Mâine a continuat în 2021 programul de reîmpădurire cu plantarea a peste 147.000 de puieți pe 29,5 hectare din mai multe zone ale țării. Pentru campania de plantare din această toamnă sunt prevăzute alte 11 hectare. Astfel , până la finalul anului, va fi depășit 80% din obiectivul asumat – plantarea unui milion de puieți.

În al doilea an dominat de pandemie, Fundația Pădurea de Mâine a regenerat în campania de primăvară aproape 30 de hectare de terenuri forestiere din mai multe județe ale țării. Aproximativ 147.000 de puieți au fost plantați în județele Brașov, Harghita, Cluj și Satu Mare.

Pădurea de Mâine crește cu ajutorul tuturor prietenilor săi. Chiar dacă anul acesta, ca și în cel precedent, nu am putut organiza plantări cu voluntari din cauza pandemiei, important este că reușim să ne apropiem cu pași repezi de ținta de un milion de puieți,” a declarat Ionuț Apostol, directorul executiv al Fundației Pădurea de Mâine.

Plantațiile din acest an au regenerat suprafețe dificile. Unele dintre acestea sunt situate pe versanți abrupți, la mare altitudine (Măguri-Răcătău, Voșlăbeni), altele sunt pe terenuri nisipoase, extrem de fierbinți și uscate în anotimpul cald (Foieni).

Toate plantațiile Pădurii de Mâine sunt îngrijite până la instalarea stării de masiv

Ca și oamenii, în primii ani de viață pădurile au nevoie de mai multă îngrijire. Puieții proaspăt plantați au de înfruntat competiția vegetației ierboase pentru apă și lumină. De aceea, în primii ani după plantare se efectuează lucrări specifice pentru protejarea puieților.

Când arborii au crescut suficient iar coroanele acestora se ating, pădurea a atins așa-numita „stare de masiv”. Arborii tineri sunt independenți de îngrijirea omului.

Durata acestor lucrări de îngrijire variază în funcție de condițiile locale și de modul de pregătire a terenului. Dar în general este vorba de 6-7 ani.

Dumbrăvița (jud. Brașov), unde am revenit pentru al patrulea an la rând, este un caz special. Datorită condițiilor locale, a pregătirii foarte bune a solului și lucrărilor de îngrijire executate temeinic, plantațiile ating starea de masiv mult mai devreme – în doar 4-5 ani.

 

Plantațiile din anii anteriori de la Dumbrăvița aproape arată a pădure!

 

Fundația Pădurea de Mâine plantează un milion de puieți

Prin programul de reîmpădurire, Fundația Pădurea de Mâine vine în sprijinul proprietarilor de suprafețe de fond forestier cu dificultăți de regenerare, care nu dețin resursele pentru reîmpădurire. Programul este dezvoltat în parteneriat cu Asociația Administratorilor de Păduri și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava.

Obiectivul programului este plantarea unui milion de puieți. Lucrările de întreținere și monitorizare vor continua timp de cel puțin trei ani pe fiecare plantație, pentru instalarea cu succes a vegetației forestiere.

De la lansarea proiectului Pădurea de Mâine, în toamna anului 2017, au fost plantați peste 765.000 de puieți. Au fost regenerate176 ha de teren din 9 județe ale țării.

Orice proprietar privat de păduri sau unitate administrativ-teritorială din România poate aplica pentru a participa la Pădurea de Mâine cu un proiect de reîmpădurire. Mai multe informații despre cum puteți înscrie un proiect se găsesc aici.


Vrei să susții și tu programele Fundației? Ne poți face o mică donație online – vizitează pagina specială pentru donatori, iar noi ajutăm și plantăm în numele tău!