Podul mobil, cel mai mare proiect de până acum al programului nostru de silvicultură responsabilă a avut parte de o primire călduroasă din partea comunității forestierilor reuniți la Poiana Stampei pentru a celebra Ziua Forestierului.

Podul forestier modular și mobil a fost conceput pentru protecția cursurilor de apă în timpul lucrărilor silvice. Apele rămân curate pentru natură și oameni, iar habitatele și biodiversitatea care trăiește în zona malurilor nu sunt afectate.

Dar podul este benefic și pentru firmele cu activități de exploatare. Utilajele traversează mult mai ușor pe pod, iar asta se traduce în uzură scăzută și un consum de combustibil mai mic. Cheltuielile de operare sunt astfel reduse, iar activitățile economice sunt mai profitabile.

Proiectul nostru este o premieră în silvicultura românească.

După cum ne-am așteptat, reacțiile forestierilor cu experiență au fost pozitive – sunt oameni care înțeleg și iubesc pădurea, și sunt deschiși la soluții care să le permită reducerea impactului asupra mediului.

Iar noi am primit o sumedenie de observații și sugestii care ne vor ajuta să facem un proiect mai bun și mai util pentru pădurile din România!

În zona expozițională, podul a fost instalat în mai puțin de 12 minute, cu tot cu simularea pregătirii terenului (amplasarea propriu-zisă a podului cu ajutorul utilajelor obișnuite durează aproximativ 5 minute). În toate probele din teren efectuate până acum, durata instalării unui pod peste un curs de apă este de circa 15 minute.

Podul a fost testat cu mai multe utilaje forestiere, inclusiv skidder (TAF 690s și Timberjack 360d) și forwarder (Ponsse K90). În condiții normale de utilizare în teren, podul este proiectat să suporte sarcini de până la 15.000 kg.

Până în acest moment, nouă prototipuri ale podului au fost testate în ocoale silvice din Harghita și Buzău și în curând li se vor alătura și altele: până la sfârșitul anului 2022 vor fi peste 20 de poduri în operare.

Mulțumim gazdelor noastre, Asociația Forestierilor din România și Forestmania!

Prin programul de silvicultură responsabilă, sprijinim și dezvoltăm proiecte și inițiative care contribuie la gestionarea responsabilă a pădurilor (inclusiv certificarea forestieră), trasabilitatea lemnului, silvicultură cu impact redus asupra mediului, reîmpădurire și protejarea biodiversității. Ajută-ne și tu: fă o mică donație.