Unul dintre cele mai ambițioase și relevante proiecte din cadrul programului nostru de silvicultură responsabilă avut loc recent la Odorheiu Secuiesc, având ca obiectiv principal prevenirea și combaterea incendiilor forestiere – o amenințare tot mai prezentă pentru pădurile României.
Schimbările climatice cresc riscul incendiilor
Deși incendiile de vegetație sunt asociate în mod tradițional cu regiunile aride ale Europei, schimbările climatice le-au adus din ce în ce mai des și pe teritoriul României.
Gravitatea fenomenului este subliniată de datele oficiale: în anul 2022, România s-a situat pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește suprafața totală afectată de incendii, cu peste 162.000 de hectare de păduri, pășuni și terenuri agricole distruse de flăcări.
Pentru noi, acest subiect are și o dimensiune personală. În toamna anului trecut, un incendiu a distrus aproape în întregime o suprafață de 20 de hectare replantată la Târgu Ocna între 2021 și 2022, cu specii precum pinul, frasinul și paltinul de munte. Cauza incendiului nu a fost încă elucidată de autorități, dar pierderea este una dureroasă.
„Oamenii trebuie să conștientizeze amploarea dezastrului provocat de flăcări și care sunt consecințele unui moment de neatenție sau de nepăsare. Arderile necontrolate de terenuri agricole trebuie să înceteze,” a spus Mihail Caradaică, directorul executiv al Fundației Pădurea de Mâine.

Învățăm pentru a preveni
Răspunsul nostru la această provocare este să echipăm specialiștii din domeniu cu cele mai bune instrumente și informații. Astfel, săptămâna trecută am organizat un workshop dedicat instruirii silvicultorilor și pompierilor din zonele forestiere în strategii moderne de prevenție și intervenție.
Evenimentul, desfășurat la Odorheiu Secuiesc, a reunit 75 de participanți, care au avut ocazia să învețe direct de la experți IGSU cu experiență în misiuni naționale și internaționale. Activitățile au inclus sesiuni teoretice, dar și demonstrații practice în pădure, în condiții meteorologice dificile – o simulare fidelă a realităților din teren.
Andrea Majlingová, profesor asociat la Universitatea Tehnică din Zvolen și expert în protecția împotriva incendiilor forestiere, a subliniat importanța colaborării în combaterea acestui fenomen: „Cea mai eficientă modalitate pentru a pregăti comunitățile pentru efectele schimbărilor climatice este o abordare integrată, care aduce laolaltă oameni cu expertiză în domenii diferite. În acest caz, pompieri și silvicultori, care pot colabora cu toți factorii de decizie pentru a crește reziliența comunităților și a mediului înconjurător. Astfel de traininguri ar trebui realizate în toate zonele afectate de schimbări climatice.”
Acest proiect nu ar fi fost posibil fără sprijinul partenerilor noștri: Universitatea Tehnică din Zvolen (Slovacia), în cadrul proiectului SILVANUS, Ocolul Silvic Regial Zetea, precum și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” (INCDS). Mulțumim tuturor celor implicați pentru dedicare și colaborare!