My Garden of Trees este un proiect de cercetare științifică participativă la scară largă: se testează în 25 de regiuni din Europa semințe forestiere de brad argintiu (Abies alba) și de fag (Fagus sylvatica) provenite din 20 de zone din întreaga lume – din Spania și Franța, până în Georgia și Iran.
Evoluția vieții de pe Terra este într-o continuă schimbare, la scara mileniilor dar și pe perioade de timp reduse. Acum ne confruntăm cu schimbări climatice accelerate, care ne obligă să adoptăm comportamente noi, să ne modificăm stilul de viață, și ne pun în fața unor ipoteze ce necesită cercetări de amploare.
Cum oamenii migrează periodic spre condiții mai prielnice, tot așa și vegetația.
Pădurile din Europa reprezintă 40% din ecosistemul său terestru și adăpostesc o mare parte din biodiversitatea europeană. Însă, date fiind schimbările climatice, cum se vor adapta arborii? Și cum vor arăta pădurile în viitor? Încercăm să ajutăm la găsirea unor răspunsuri prin participarea la un proiect experimental la nivel european.
Micro-grădini forestiere cu rol experimental
Pe o suprafață de probă din fondul forestier al composesoratului Vărșag, unde au avut loc doborâturi de vânt în anul 2020, au fost însămânțate primele „grădini” forestiere din România.
Kádár Tibor-Sándor, inginer silvic și membru al Consiliului Director al Fundației, coordonează proiectul My Garden Of Trees în România cu sprijinul Fundației Pădurea de Mâine și cu asistența OSR Zetea.
„Conceptul Climate Smart Forestry înseamnă silvicultură inteligentă pentru creșterea rezilienței climatice a pădurilor dintr-un areal geografic, confruntate cu efectele încălzirii globale,” explică Tibor. „Practic, testăm care fagi și brazi sunt mai bine pregătiți să facă față schimbărilor climatice – cei din Alpi, din Carpați, din Balcani sau din Caucaz?”
Fiecare țară participantă la studiu primește semințe de la celelalte țări, urmând să monitorizeze și să raporteze date despre evoluția puieților. Activitatea face parte din proiectul științific My Garden Of Trees susținut de Comisia Europeană și condus de o echipă de cercetători de la Institutul Federal de Cercetare Elvețian WSL.
Premisa proiectului este că strategiile de gestionare a pădurilor care ajută la adaptarea pădurilor europene la schimbările climatice ar putea implica mișcarea intenționată a membrilor unei specii din alte țări sau părți din arealul speciilor. Această strategie este denumită migrație asistată.
Iar pentru a studia acest fenomen și pentru a crea un instrument de predicție pentru silvicultori, My Garden Of Trees evaluează capacitatea de creștere și regenerare a bradului argintiu și a fagului european prin grădini experimentale în toată Europa.
Practic, totul se testează pe bune, în condiții reale, și nu „de laborator”.
Micile grădini, însămânțate de mici grădinari
Observațiile din aceste mici „grădini” forestiere vor ajuta silvicultorii să creeze păduri mai adaptate la schimbările climatice și astfel țările de pe continentul european se vor îndrepta spre o silvicultură sustenabilă.
„Protocolul studiului constă în pregătirea unui pat nutritiv de mărimea unei coli A4 în care sunt așezate zece semințe,” explică Tibor. „Fiecare lot este etichetat și acoperit cu apărători metalice, bine fixate în pământ – pentru protecția semințelor și a plantulelor de animăluțele din zonă.”
În teren am avut ajutoare de nădejde: elevii din clasa a treia de la Liceul de Arte dr. Palló Imre din Odorheiu Secuiesc, sub îndrumarea doamnei Benkő Katalin. Copiii nu doar că au însămânțat micile grădini, dar le-au și cântat semințelor ca să germineze mai repede 😊
Timp de cinci ani urmează verificarea micro-grădinilor și monitorizarea evoluției puieților, iar raportarea se realizează cu ajutorul aplicațiilor mobile, la nivelul întregului proiect.
La Fundația Pădurea de Mâine, prin programul de silvicultură responsabilă sprijinim și dezvoltăm proiecte și inițiative care contribuie la gestionarea durabilă a pădurilor (inclusiv certificarea forestieră), trasabilitatea lemnului, silvicultură cu impact redus asupra mediului, reîmpădurire și protejarea biodiversității.
Sprijinim educația, cercetarea, dezvoltarea și inovarea în silvicultură și industria lemnului, iar proiectele care implică elevi și studenți sunt în centrul atenției noastre.
Vrei să ne ajuți să continuăm programele de silvicultură sustenabilă? Ne bucurăm oricând de o mică donație!