Pe parcursul unui sezon care s-a întins din martie până la jumătatea lunii iunie au fost plantați 208.350 de puieți pe 11 terenuri cu dificultăți de regenerare din județele Alba, Bacău, Brașov, Cluj și Harghita.

Sezonul de plantare s-a încheiat cu o cifră rotundă pentru Fundația Pădurea de Mâine: numărul terenurilor reîmpădurite în primii cinci ani a ajuns la 50.

Mai mult, obiectivul anunțat în 2017 – de un milion de puieți – a fost chiar depășit. În primii cinci ani, prin programul de reîmpădurire au fost plantați 1.005.730 de puieți, pe nu mai puțin de 242,8 hectare de teren forestier.

Am avut alături de noi peste 700 de voluntari în 2022

Anul 2022 a mai adus un motiv de bucurie: reluarea plantărilor cu voluntari. Peste 700 de voluntari de toate vârstele au luat parte la plantările din acest an.

„Cu mare încântare am redescoperit anul acesta bucuria evenimentelor cu voluntari,” a declarat Mihail Caradaică, directorul executiv al Fundației Pădurea de Mâine. „După doi ani de pandemie, în care am încercat să evităm riscurile pentru sănătate, în 2022 am avut iarăși sute de copii și tineri pe șantierele noastre. Fericit e cine a văzut pitici murdari din cap până-n picioare, îmbujorați și veseli din cale-afară, cântându-le puieților ca să crească mari!”

Târgu-Ocna (aprilie 2022)

Cele patru șantiere în care am plantat cu voluntari au fost:

  • Târgu Ocna (jud. Bacău, aprilie): alături de 100 de voluntari din comunitate, am regenerat 8 hectare de fostă pășune extrem de degradată cu un amestec de pin (75%) și foioase rezistente (25%).
  • Dumbrăvița (jud. Brașov, aprilie): a cincea revenire la Dumbrăvița, împreună cu peste 200 de voluntari. Am plantat încă trei hectare cu puieți de gorun, frasin și paltin de munte.
  • Vlăhița (jud. Harghita, mai): cu ocazia zilelor Fili am regenerat 7 hectare de fond forestier, cu ajutorul a peste 350 de voluntari.
  • Poșaga (jud. Alba): am plantat în total 6,5 ha pe versanții munților Apuseni, ajutați pe una dintre parcele de 50 de moți harnici de toate vârstele.

Pe versanții abrupți de la Măguri-Răcătău (jud. Cluj), Toplița (1, 2) și Suseni (1, 2), ambele din jud. Harghita, am plantat doar cu ajutorul echipelor de muncitori de la firme specializate: distanța mare față de căile de transport, terenul dificil și vremea imprevizibilă la mare altitudine nu a permis organizarea de plantări publice.

Îngrijim cei un milion de puieți până se fac păduri

În viziunea noastră, programul de reîmpădurire este mult mai mult decât acțiuni de plantare.

În primii ani de viață, puieții de arbori, ca și puii de animale, au nevoie de ocrotire și îngrijire: de aceea programul nostru de reîmpădurire asigură efectuarea tuturor lucrărilor silvice care conduc plantațiile către „starea de masiv” – când arborii tineri au crescut suficient de mult încât coroanele lor se ating înseamnă că se pot dezvolta în continuare fără ajutorul oamenilor.

Durează de obicei între cinci și nouă ani, iar în acest interval munca silvicultorilor nu se încheie niciodată.

Vlăhița (mai 2022)

Programul de reîmpădurire al Fundației Pădurea de Mâine este dezvoltat în parteneriat cu Asociația Administratorilor de Păduri și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, cu susținerea financiară a HS Timber Group. Programul a fost conceput ca răspuns al nevoii urgente de reîmpădurire a suprafețelor de fond forestier aflate în proprietate privată sau a administrațiilor locale care prezintă dificultăți de regenerare.

Mulțumim și tuturor partenerilor care au susținut activitățile noastre din acest an: Aristos Developer, SupaDupa, Cafeteca, Apa minerală Zizin și Brainia – apa cu vitamine.


Donatorii noștri au plantat anul acesta peste 1.200 de puieți: la fiecare 10 lei donați, noi plantăm un puiet. Dacă donezi 50 de lei, plantăm 5 puieți. Dacă donezi 100 de lei, plantăm 10 – și tot așa! Susține și tu programul nostru de reîmpădurire: fă o donație online folosind butonul alăturat.

Donează pentru Programul de Reîmpădurire