Am finalizat controlul anual al regenerărilor la zâmbrii plantați anul trecut în masivul Harghita-Mădăraș, iar rezultatele sunt chiar foarte bune.

(Scurt reminder: am plantat 810 puieți de zâmbru, Pinus cembra, pentru a crește rezistența pădurilor de molid în fața fenomenelor meteo extreme – doborâturi de vânt. Reminder lung, aici.)

Micii zâmbri au crescut într-un an cu 5-10 cm, în medie. Poate nu pare impresionant la prima vedere, dar pentru o specie obișnuită cu înălțimile, la 1.500-1.800 m deasupra nivelului mării, este! Creșterile sunt de fapt accelerate la altitudine datorită încălzirii globale, care aduce temperaturi mai mari, și a cantității mai mare de CO2 din aer, care hrănește plantele.

Wow, cum, încălzirea globală are și efecte pozitive?!? Nu, nu e chiar așa simplu.

Un alt efect al încălzirii globale este amplificarea fenomenelor meteo extreme – de exemplu, seceta devastatoare care a afectat toată Europa în vara anului 2022. În cazul nostru, vânturi foarte puternice, care produc doborâturi. Furtunile mai violente pun la pământ mult mai ușor păduri întregi de molid, cu rădăcinile lor foarte puțin înfipte în pământ. De aici nevoia de susținere, pe care încercăm să o asigurăm cu zâmbrii cei robuști.

Este doar un alt ciclu al vieții perturbat de schimbările climatice unde Pădurea de Mâine intervine, să repare ce se mai poate repara.

Că tot vorbim de cicluri ale vieții: puteți observa că micii zâmbri sunt parțial acoperiți cu o substanță albicioasă-albăstruie. Aceea este un repelent, un gel mirositor, colorat și complet neplăcut la gust pentru cerbi și căprioare. Este complet netoxic pentru animale. Altfel, cervidele și iepurii ar ronțăi cu mare plăcere tulpinile fragede ale puieților în timpul iernii, până ar ajunge să arate ca niște bonsai! În ultima imagine puteți vedea rămășițele unui astfel de „bufet.”

Ne sunt dragi animăluțele din pădure și avem niște planuri speciale pentru a le asigura resurse de hrană în plantațiile noastre (mai multe o să vă povestim la timpul potrivit).

Dar, până atunci, avem nevoie de zâmbri care să susțină pădurile de molid din Harghita-Mădăraș.

Vrei să ne ajuți să dezvoltăm proiecte care combat efectele schimbărilor climatice în pădurile României? Ajută-ne cu o mică donație!